фебруар « 2017 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2017 » фебруар
Шеф Канцеларије ММФ у Србији посетио Комисију

kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић примио је шефа Канцеларије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијана Сосу (Sebastian Sоsа).

Др Обрадовић је госта упознао са досадашњим активностима, као и плановима Комисије, а које за циљ имају унапређење политике заштите конкуренције у нашој земљи. Током разговора је закључено да обе институције имају важну улогу у унапређењу конкурентности наше земље и процесу реструктуирања државних и јавних предузећа, посебно имајући у виду поступке које Комисија водила против њих у циљу успостављања ефикасне конкуренције у секторима у којима послују.

У оквиру ових тема, посебно је наглашена одговорност јавних предузећа у контексту природних и законских монопола које имају, а шеф Канцеларије ММФ-а понудио је помоћ и сарадњу Комисији у тим доменима.

Посебно је разматран однос Комисије са секторским регулаторима као и интерес да се сарађује са свим надлежним органима и институцијама, а у циљу унапређења привредног амбијента у Србији.

Састанку су присуствовали и Марко Пауновић, економиста у Канцеларији ММФ-а у Србији, Марко Обрадовић, члан Савета Комисије за заштиту конкуренције, као и Нина Васић, самостални саветник у Сектору за домаћу и међународну сарадњу Комисије

Потписан Меморандум о сарадњи са Економским факултетом у Крагујевцу

kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије др Милоје Обрадовић и декан Економског факултета Универзитета у Крагујевцу проф. др Петар Веселиновић потписали су Меморандум о сарадњи Комисије за заштиту конкуренције и Економског факултета у Крагујевцу.

Меморандум о сарадњи дефинише успостављање стручне и едукативне сарадње ове две институције у области политике конкуренције, кроз организацију семинара, гостујућих предавања стручњака из Комисије, заједничких тематских радионица, формирање програма студентских пракси, заједничке издавачке делатности из области конкуренције.

Председник Комисије је, приликом потписивања Меморандума, истакао да увођење тржишне економије треба да буде праћено одговарајућим знањем о политици и праву конкуренције као главном покретачу слободног тржишта, као и темељним образовањем економиста и правника о њиховом стварању и примени.

Потписани документ ће омогућити заједнички рад на промоцији политике заштите конкуренције и подизању свести о њеном значају, као и увођење предмета из области заштите конкуренције, као изборне опције за студенте на мастер студијама.