Debata Novi SadКомисија за заштиту конкуренције организовала је, поводом Дана конкуренције, међународну конференцију „Агенда унапређења политике конкуренције“.

Скуп су уводним излагањима отворили министар финансија Синиша Мали, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Снежана Б. Петровић, Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији и домаћин конференције, председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић.

Обележавању Дана конкуренције присуствовали су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, високи представници свих независних тела у Републици Србији и других државних институција, као и велики број представника дипломатског кора, академске и стручне јавности и тржишних учесника који послују на тржишту Републике Србије.

Комисију за заштиту конкуренције Републике Србије, као и све учеснике конференције посебном видео поруком поздравила је комесарка за конкуренцију Европске комисије Маргарет Вестагер. Она је истакла да сва тела која су надлежна за спровођење политике заштите конкуренције деле једну важну привилегију: оно шта она раде је од суштинске важности за грађане.

- Ако смо успешни у нашем послу остваривања ефикасне конкуренције на тржишту, наши ће грађани имати бољи живот. Као тела за заштиту конкуренције једино можемо испунити нашу улогу када смо спремни да се приближимо што више свим кључним заинтересованим јавностима, укључујући регулаторна тела, националне судове, компаније како би што боље схватили ко смо и шта је наш посао, навела је Вестагерова.

Комесарка је нагласила да ће Европска комисија, а посебно Директорат за конкуренцију наставити константно да ради са владама и телима за заштиту конкуренције у овом региону како би се припремили за чланство у ЕУ, као и да су добре иницијативе које спајају све регионалне играче.

Чињеницу да је Комисија од стране Европске комисије, али и Парламента означена као једна од најефикаснијих независних институција, председник Обрадовић је прокоментарисао тврдњом да је за успех заслужан тимски рад који је у Комисији присутан, добри односи са свим институцијама и подршка државе.

- Ми, у Комисији за заштиту конкуренције не схватамо независност коју имамо као привилегију која нам омогућава да не сарађујемо и комуницирамо са свима који нам могу бити партнери у важном задатку унапређења политике заштите конкуренције у нашој земљи – нагласио је председник Обрадовић и додао да је тим Комисије свестан да у свом раду, пре свега, мора да поштује закон и јавни интерес.

У оквиру конференције одржана су два панела „Регионални тржишни учесници и заштита конкуренције“ и „Преузимање обавеза тржишних учесника у контексту одвраћања од повреда конкуренције“.

Током првог панела „Регионални тржишни учесници и заштита конкуренције“, који је модерирао Никола Банашевић из Директората за конкуренцију Европске комисије, челни људи регионалних тела за заштиту конкуренције су говорили о изазовима са којима се суочавају у настојању да обезбеде фер услове пословања на тржишту. На панелу су учествовали председници тела за заштиту конкуренције Србије, Словеније, Хрватске, Македоније, БиХ, Црне Горе и Албаније. Ово је, иначе, први пут да су се на једном месту нашли сви регионални шефови тела за заштиту конкуренције Западног Балкана.

Ђанлука Сепе (Gianluca Sepe) из италијанског тела за заштиту конкуренције је водио други панел „Преузимање обавеза тржишних учесника у контексту одвраћања од повреда конкуренције“ и са другим учесницима дискутовао о изазовима које доносе нови инструменти за заштиту конкуренције. На другом панелу су учествовали Натали Харсдорф (Natalie Harsdorf), заменица директора Савезног тела за заштиту конкуренције Аустрије, Козмин Белакуренцу (Cosmin Belacurencu), члан Савета Већа за заштиту конкуренције Румуније, Алесандра Тонаци (Alessandra Tonazzi), италијанско тело за заштиту конкуренције и Ембру Инџе (Ebru Ince) из сектора за спољне послове, обуку и заступање тела за заштиту конкуренције Турске.

Комисија за заштиту конкуренцију Републике Србије организовала је овај догађај у сарадњи са италијанским телом за заштиту конкуренцију кроз Твининг пројекат Европске уније „Даљи развој заштите конкуренције у Србији“.