kzkКомисија за заштиту конкуренције учествовала је на 21. годишњој конференцији “Глобални форум о конкуренцији“, коју традиционално организује Организација за економску сарадњу и развој (OECD), у свом седишту у Паризу.

На овогодишњу конференцију биле су позване званице из око 110 тела за заштиту конкуренције и међународних организација, а теме су биле: ,,Циљеви политике конкуренције“, ,,Субвенције, конкуренција и трговина“, ,,Интеракција између тела за заштиту конкуренције и секторских регулатора“ и ,,Мере и обавезе (remedies and commitments) у случајевима злоупотребе доминантног положаја“.

У уводном делу конференције, учесницима скупа обратили су се високи званичници међународних организација и то генерални секретари OECD-a и UNCTAD-a, Матиас Корман и Ребека Гринспен, извршна потпредседница и комесарка за конкуренцију Европске комисије, Маргрет Вестагер, председавајући Комитета OECD-а за конкуренцију, Фредерик Жени и директор Директората OECD-а за финансијска и пословна питања, Кармин ди Ноја.

Представници Комисије су другог дана током панела имали излагање везано за претходно достављени писани прилог и однос Комисије са националним секторским регулаторима.

Конференција је представљала добар вид повезивања Комисије са представницима тела за заштиту конкуренције из целог света, затим, актуелизацијe контаката са телима за заштиту конкуренције из региона у периоду након пандемије корона вируса и коначно, директног представљања Комисије у међународној арени.