kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић разговарао је са шефицом Преговарачког тима Србије за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији др Тањом Мишчевић. Састанку су присуствовали и чланови Савета Марко Обрадовић и др Вељко Милутиновић.

Др Обрадовић је упознао гошћу са досадашњим активностима и плановима Комисије на унапређењу политике заштите конкуренције, а посебно о активностима у процесу преговора у оквиру Поглавља 8 – Политика заштите конкуренције. Указао је да је Комисија у потпуности испунила досадашње планове везане за унапређење подзаконског оквира, као и да је, у циљу што квалитетније јавне расправе, продужила рок за доставу коментара и мишљења на нацрте Уредбе о споразумима о трансферу технологије и Уредбе о споразумима између учесника на тржишту железничког, друмског и саобраћаја на унутрашњим водним путевима који се изузимају од забране.

Председник Комисије, је такође, најавио могућност оснивања регионалног Форума за заштиту конкуренције са седиштем у Београду чији би покровитељ била Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

На састанку је др Мишчевић посебно указано на активности везане за припрему новог законског оквира који се односи на област политике заштите конкуренције. Радна група коју је формирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а коју, између осталих, чине представници Комисије, стручних удружења из области привреде и цивилног сектора, има за циљ да на инклузиван и транспарентан начин понуди ново законско решење којим ће се даље развити механизми за ефективан рад Комисије.

Обострано је закључено да је у интересу целог друштва да Комисија располаже инструментима којима може да пружи ефективну заштиту конкуренције и тиме додатно подстакне развој конкурентности српске економије, а без које Србија неће моћи да извуче максималну корист за своје грађане и привреду у процесу прикључења Европској унији.

Др Мишчевић је истакла да је политика заштите конкуренције у Србији, а посебно рад Комисије за заштиту конкуренције, високо оцењен како од стране Тима који у име Србије води преговоре о прикључењу ЕУ, тако и од стране администрације у Бриселу. С тим у вези, нагласила је да је у оквиру Поглавља 8, политика заштите конкуренције и рад Комисије за заштиту конкуренције у последњем Извештају Европске комисије, али и у неформалним контактима са представницима ЕК, оцењен као један од делова српске администрације који је највише усаглашен са правним тековинама Европске уније. У том смислу снажно је подржала и истакла важност даљег унапређења рада Комисије, а посебно је похвалила инклузивност и транспарентност процеса израде новог Закона о заштити конкуренције.