Debata Novi SadПредседник Републике Србије Александар Вучић је, током данашњег сусрета са председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем, подржао идеју о оснивању Форума тела за заштиту конкуренције земаља Западног Балкана, са седиштем у Београду.

Реч је о иницијативи Европске банке за обнову и развој, са циљем интензивирања сарадње тела за заштиту конкуренције региона Западног Балкана, пре свега у осмишљавању и усаглашавању ставова на нивоу председника, а у контексту размене знања и искустава. Носилац ове активности била би Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије, а Форум би чинила и тела из Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Албаније и Северне Македоније.

- Чињеница да је председник Републике Србије Александар Вучић подржао ову иницијативу од пресудног је значаја за наше будуће активности везане за овај пројекат, рекао је овим поводом председник Комисије за заштиту конкуренције, др Милоје Обрадовић и додао да је Форум подржан и од стране Европске комисије.

Према његовој процени, интензивирање сарадње кроз ову иницијативу, ојачаће регионалну кооперацију и односе, али и унапредити ефикасност у обезбеђењу равноправних услова на тржиштима читавог Западног Балкана.

Формирање овог Форума била је тема и прошлонедељног панела конференције коју је Комисија организовала поводом Дана конкуренције, као и састанка који су челни људи регионалних тела за заштиту конкуренцију одржали са представницима ЕБРД. Иначе, ово је био први пут да су се на једном месту окупили сви председници тела из земаља региона Западног Балкана.