jul « 2017 « Komisija za zaštitu konkurencije
Komisija odredila meru zaštite konkurencije za „Prointer IT Solutions and Services“ zbog neprijavljene koncentracije

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije je na osnovu dostavljenih informacija, po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala sticanjem pojedinačne kontrole od strane društva „Prointer IT Solutions and Services“ d.o.o Beograd nad društvom „Alti“ d.o.o. Čačak.

U postupku ispitivanja, utvrđeno je da je koncentracija sprovedena bez prethodno pribavljenog odobrenja Komisije, čime je prekršen Zakon o zaštiti konkurencije, zbog čega je određena mera zaštite konkurencije društvu „Prointer IT Solutions and Services“ d.o.o. u iznosu 6,7 miliona dinara.

Komisija je, prilikom određivanja visine mere, imala u vidu da navedena koncentracija ne bi izazvala negativne posledice i da bi ona, da je bila prijavljena u skladu sa zakonskom obavezom, bila odobrena.

Potpisan Memorandum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Nišu

kzk-ekofČlan Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Marko Obradović i dekanka Ekonomskog fakulteta u Nišu prof. dr Jadranka Đurović Todorović potpisali su Memorandum o saradnji Komisije za zaštitu konkurencije i Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Memorandum o saradnji definiše uspostavljanje stručne i edukativne saradnje ove dve institucije u oblasti politike konkurencije, kroz organizaciju seminara, gostujućih predavanja stručnjaka iz Komisije, zajedničkih tematskih radionica u Institutu Ekonomskog fakulteta u Nišu, formiranje programa studentskih praksi, zajedničke izdavačke delatnosti iz oblasti konkurencije.

Potpisani dokument će omogućiti zajednički rad na promociji politike zaštite konkurencije i podizanju svesti o njenom značaju kod akademske i šire društvene zajednice u saradnja sa Centrom za saradnju sa privredom Niša, kao i uvođenje predmeta iz oblasti zaštite konkurencije, kao izborne opcije za studente na master studijama.

Memorandum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Nišu je četvrti sporazum ove vrste koji Komisija ima sa predstavnicima univezitetske zajednice.