kzkPostupke ispitivanja povrede konkurencije, pokrenute protiv društava Comtrade Distribution d.o.o, Roaming Electronics d.o.o. i Tehnomanija d.o.o, Komisija za zaštitu konkurencije je proširila pokretanjem postupaka i protiv privrednih društava Gigatron eksport-import, Tehnomedia centar d.o.o., Emmezeta Srbija d.o.o., XLS d.o.o. i Tehnomanija d.o.o, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji.

Komisija je tokom 2020. godine analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Republici Srbiji. Tom prilikom je, uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama. Kako je iz informacija i podataka kojima Komisija trenutno raspolože, osnovano pretpostavljeno da navedeni tržišni učesnici kao maloprodavci potrošačke elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda, već u saradnji sa uvoznicima i distributerima Comtrade Distribution d.o.o., Roaming Electronics d.o.o. i Tehnomanija d.o.o..

Određivanje cene u daljoj prodaji kao posebna vrsta povrede konkurencije, može biti učinjena kako samo od strane dobavljača, tako i od strane dobavljača i maloprodavca, u kojem slučaju je maloprodavac zajedno sa dobavljačem odgovoran za ovu vrstu povrede konkurencije.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.