kzk U okviru nastavka saradnje Komisije za zaštitu konkurencije sa Privrednom komorom Srbije (PKS) na širenju svesti o potrebi usklađivanja poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije, na internet stranici PKS –a, Poslovanje u skladu sa pravilima konkurencije, dostupne su Smernice za izradu programa usklađenosti poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije i Model programa usklađenosti poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije koji prati Smernice.

Osim Smernica i Modela, dostupne su liste za identifikaciju nedozvoljenog ponašanja, brošure u pdf formatu, prezentacije korišćene na radionicama u saradnji sa PKS tokom 2022. godine, kao i edukativni video materijali u cilju upoznavanja učesnika na tržištu sa pravilima zaštite konkurencije. Ovakva dostupnost materijala bi trebalo da omogući učesnicima na tržištu da procene i smanje izloženost rizicima od kršenja Zakona o zaštiti konkurencije u svom poslovanju.

Dosadašnja praksa Komisije pokazuje da do povreda konkurencije često dolazi zbog neznanja ili nedovoljne upućenosti učesnika na tržištu. Na osnovu ovoga, prepoznata je potreba da se kod učesnika na tržištu podigne nivo svesti o potrebi i načinima da se poslovanje uskladi sa propisima u oblasti zaštite konkurencije.