Komisija za zaštitu konkurencije zaključkom broj 6/0-02-504/2014-5, od 21. avgusta 2014. godine, nastavila je postupak po službenoj dužnosti, koji je pokrenut na osnovu prijave koncentracije društva Holcim Ltd. iz Švajcarske, a zbog namere sticanja svih, a najmanje dve trećine akcija francuskog društva Lafarge S.A. U predstojećem postupku Komisija će ispitati da li nameravana koncentracija ispunjava uslove dozvoljenosti u smislu člana 19. Zakona o zaštiti konkurencije.

 
Oba učesnika prijavljene koncentracije prisutna su u Republici Srbiji preko svojih kontrolisanih društava. Holcim je vlasnik četiri, a Lafarge dva zavisna društva koja su registrovana i aktivna u Republici Srbiji. Navedena društva na našem nacionalnom tržištu su prisutna u nekoliko različitih aktivnosti (proizvodnja sivog cementa, proizvodnja agregata – šljunak, drobljeni kamen i pesak i proizvodnja betona). U odnosu na tu činjenicu i proizvodni profil povezanih društava sa učesnicima ove koncentracije, Komisija će analizirati trenutno stanje, kao i ono koje bi nastupilo nakon realizovanja ove koncentracije, na tržištima koja će biti definisana kao relevantna za predmetni postupak.

 

Komisija će tokom predstojećeg postupka, definisati oblast preklapanja poslovnih aktivnosti učesnika koncentracije u Republici Srbiji i izvršiti proveru navoda sadržanih u prijavi, a u vezi procenjenih tržišnih udela koje na svakom od tržišta relevantnih za ovaj postupak, imaju kako učesnici koncentracije, tako i njihovi najznačajniji konkurenti u svakom segmentu poslovanja.

 

U zakonom propisanom roku Komisija će okončati predmetni upravni postupak, doneti odgovarajuću odluku na osnovu svih utvrđenih i relevantnih činjenica i o tome u skladu sa prethodnom praksom obavestiti javnost.