Округлим столом са темом „Повреда правила конкуренције у поступцима јавних набавки“, радно је обележено осам година рада и постојања Комисије за заштиту конкуренције. Скуп, коме је присуствовало око 100 учесника и велики број новинара, одржан је у Палати „Србија“ у уторак, 15. априла, у организацији Комисије и уз подршку пројекта „Јачање конкуренције у Србији“ који финансира Европска унија.

 

Представници Комисије, Управе за јавне набавке, Републичке Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, као и академске и стручне јавности и невладиног сектора, изнели су своје ставове о овој веома актуелној теми. Скупу се обратила и председница Управног суда.

 

Основни закључак је да је у Србији створен неопходан законски и институционални оквир, али је нужно даље унапређивати административни капацитет ресорних органа и организација, континуирано обезбеђивати транспарентност у раду и уједначити поступање, у чему је од великог значаја доношење и публиковање начелних ставова, упутстава, мишљења и томе слично. Закључено је да је неопходна сарадња и заједничко деловање свих органа и актера у области јавних набавки, а нарочито у погледу откривања, процесуирања и кажњавања намештања понуда, као једне од најтежих повреда конкуренције. Указано је на значај учешћа цивилног (невладиног) сектора, како у форми грађанског надзорника, тако и у погледу праћења рада ресорних органа и организација, не само због својеврсне контроле, већ и због „помоћи“ у добијању подршке јавности у борби против картела, а у циљу слободнг деловања конкуренције и стварања функционалног тржишта у Србији.

 

Јачање конкуренције у Србији“