септембар « 2014 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2014 » септембар
Саопштење за јавност – отварање подрубрике Маркет тест

 

– ПРИМЕНА ЧЛАНА 58. ЗАКОНА И ОТВАРАЊЕ НОВЕ ПОДРУБРИКЕ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ КОМИСИЈЕ

У складу са чланом 58. став 1. Закона о заштити конкуренције („Службени гласник РС“, бр. 51/09 и 95/13), Комисија може донети закључак о прекиду поступка испитивања повреде конкуренције, којим се  дређује мера из члана 59. Закона, ако странка, на основу садржине закључка о покретању поступка, односно чињеница утврђених у поступку, поднесе предлог обавеза које је спремна добровољно да преузме ради отклањања могућих повреда конкуренције, са условима и роковима за извршење мере. У складу са ставом 3. истог члана, Обавештење о подношењу предлога обавеза објављује се на интернет страници Комисије.

 

Овим саопштењем Комисија жели да скрене пажњу стручној и широј јавности на примену новог института утврђеног поменутим чланом 58. Закона. Стога ће Комисија на својој интернет страници, у делу падајућег менија са леве стране под називом „Повреде конкуренције“, испод постојеће подрубрике „Управне мере“ отворити нову подрубрику под називом „Маркет тест“, у којој ће убудуће објављивати обавештења о поднетим предлозима обавеза.

 

Објављивање предлога обавеза које је странка спремна добровољно да преузме ради отклањања могућих повреда конкуренције представља законску обавезу Комисије, а сврха је да се заинтересованим странама пружи могућност да доставе своје примедбе, ставове и мишљења у вези објављеног предлога – маркет тест.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ (Holcim/Lafarge)

Комисија за заштиту конкуренције закључком број 6/0-02-504/2014-5, од 21. августа 2014. године, наставила је поступак по службеној дужности, који је покренут на основу пријаве концентрације друштва Holcim Ltd. из Швајцарске, а због намере стицања свих, а најмање две трећине акција француског друштва Lafarge S.A. У предстојећем поступку Комисија ће испитати да ли намеравана концентрација испуњава услове дозвољености у смислу члана 19. Закона о заштити конкуренције.

 
Оба учесника пријављене концентрације присутна су у Републици Србији преко својих контролисаних друштава. Holcim је власник четири, а Lafarge два зависна друштва која су регистрована и активна у Републици Србији. Наведена друштва на нашем националном тржишту су присутна у неколико различитих активности (производња сивог цемента, производња агрегата – шљунак, дробљени камен и песак и производња бетона). У односу на ту чињеницу и производни профил повезаних друштава са учесницима ове концентрације, Комисија ће анализирати тренутно стање, као и оно које би наступило након реализовања ове концентрације, на тржиштима која ће бити дефинисана као релевантна за предметни поступак.

 

Комисија ће током предстојећег поступка, дефинисати област преклапања пословних активности учесника концентрације у Републици Србији и извршити проверу навода садржаних у пријави, а у вези процењених тржишних удела које на сваком од тржишта релевантних за овај поступак, имају како учесници концентрације, тако и њихови најзначајнији конкуренти у сваком сегменту пословања.

 

У законом прописаном року Комисија ће окончати предметни управни поступак, донети одговарајућу одлуку на основу свих утврђених и релевантних чињеница и о томе у складу са претходном праксом обавестити јавност.