31 « maj « 2017 « Komisija za zaštitu konkurencije
Održan okrugli sto „Značaj i izazovi maloprodaje u Srbiji sa aspekta zaštite konkurencije“

kzk-ekofNALED i Komisija za zaštitu konkurencije organizovale su okrugli sto na temu „Značaj i izazovi u razvoju maloprodaje u Srbiji sa aspekta zaštite konkurencije“. Okrugli sto organizovan je kako bi se predstavnici kompanija koje se bave maloprodajom u Srbiji upoznali sa detaljima projekta opsežne analize tržišta maloprodaje u Srbiji , a koju je pokrenula Komisija za zaštita konkurencije , ali i kako bi upravo oni koji se bave poslovanjem u ovom sektoru dali svoje predloge i sugestije za izradu ovog dokumenta koji se u našoj zemlji radi po prvi put. Analiza, inače, obuhvata tržište maloprodaje proizvoda krajnjim potrošačima i tržište nabavke, sa fokusom na odnos između maloprodavaca i njihovih dobavljača, ali i uticaja privatnih robnih marki na nivo konkurencije.

Učesnike okruglog stola pozdravili su predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović i potpredsednik Upravnog odbora NALED-a, Goran Kovačević, dok su ih sa planom realizacije, kao i ciljevima sektorske analize upoznali dr Siniša Milošević, rukovodilac Sektora za ekonomske analize KZK i njegovi saradnici.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović naglasio je da Komisija ovaj posao smatra izuzetno važnim, kako zbog značaja ovog sektora za ukupnu ekonomsku aktivnost u zemlji, tako i zbog konkretne koristi za potrošače, a što je, u krajnjoj liniji, i jedan od osnovnih elemenata efikasne politike zaštite konkurencije.

Trgovina na malo predstavlja sektor privrede kod koga je najviše izražen efekat fer tržišne utakmice na same potrošače, budući da se u trgovini na malo ostvaruje direktan kontakt sa njima, odnosno da je pravilo da krajnji kupac uvek plati sve. Verujem zato da ova analiza može da doprinese i većem poverenju potrošača u same učesnike na tržištu, ukoliko znaju da svi posluju prema fer pravilima, naglasio je predsednik Obradović. – Komisija će našire sagledati trenutne tržišne strukture, imajući u vidu veliki broj promena i preuzimanja u prethodnih desetak godine, što će doprineti još boljoj i efikasnijoj zaštiti konkurencije i time omogućiti svima ravnopravne uslove za poslovanje.

Konstatovano je da je zajednički interes da se stekne realna uvid u sliku i odnose na tržištu maloprodaje hrane, pića i duvana, jer često se u javnosti javljaju pogrešne procene o tržišnim udelima u sektoru maloprodaje, što šteti i narušava reputaciju samim učesnicima na tržištu, ali dovodi u pitanje i efikasnost Komisije za zaštitu konkurencije.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici sektora maloprodaje i dobavljača, Ministarstva trgovine, advokatskih kancelarija i stručne javnosti, a događaj je organizovan u okviru Radne grupe za poglavlje 8 „Politika konkurencije“ Nacionalnog konventa, kojom NALED predsedava.

Pokrenut postupak protiv „B2M“ d.o.o., „Grafo Trade” d.o.o., „Trgodunav“ d.o.o., „Master Clean Express“ d.o.o. i AD HI „Panonija

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je, u skladu sa ovlašćenjima iz člana 35. Zakona o zaštiti konkurencije, postupak ispitivanja povrede konkurencije, po službenoj dužnosti protiv društava „B2M“ doo – Beograd, „Grafo Trade” doo- Beograd, „Trgodunav“ doo – Beograd, „Master Clean Express“doo Palić i AD HI „Panonija“ – Pančevo.

U okviru postupka, na više lokacija navedenih učesnika na tržištu u Beogradu, službena lica Komisije za zaštitu konkurencije obavila su nenajavljene uviđaje, a sve u cilju prikupljanja dodatnih informacija.

Komisija će u toku postupka ispitati da li su se navedena društva, kao ponuđači na javnoj nabavci potrošnog materijala za održavanje lične i kolektivne higijene za potrebe Ministarstva odbrane, dogovarala u pogledu prodajnih cena i drugih uslova trgovine na tržištu javne nabavke.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu: Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

ZAKLjUČAK O POKRETANjU POSTUPKA: „B2M“ d.o.o. – „Trgodunav“ d.o.o. – „Grafo Trade” d.o.o. – „Master Clean Express” d.o.o. – AD HI „Panonija“