јануар « 2020 « Комисија за заштиту конкуренције
Извештај o секторскoj анализи тржишта трговине на мало у периоду 2017 – 2018. године

kzkKомисија зa заштиту конкуренције спровела је секторску анализу тржишта трговине на мало у неспецијализованим продавницама претежно храном, пићем и дуваном за временски период од две године (2017-2018. година). Предмет анализе било је утврђивање односа између конкурената на тржишту трговине на мало у неспецијализованим продавницама претежно храном, пићем и дуваном на територији Републике Србије у смислу процене њиховог тржишног учешћа и релативне снаге, али и анализа односа између добављача и изабраних трговинских ланаца за одређене категорије производа.

Саставни део извештаја чине и дате препоруке у којима је Комисија указала на потребу формирања јавног регистра трговинских предузећа што би у наредном периоду знатно олакшало праћење овог сегмента трговине, али и на значај сарадање са другим државним органима у смислу достављања на мишљење свих релевенатних законских и подзаконских прописа.

Комисија се захваљује свим учесницима на тржишту који су током секторске анализе уредно доставили тражене податке и истовремено позива учеснике и осталу стручну јавност да упуте своје коментаре на извештај, као и предлоге и сугестије за наставак анализе, до 28. фебруара 2020. године, на e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs са напоменом: Коментар на секторску анализу тржишта малопродаје.

Анализа услова конкуренције на тржишту производње и продаје сунцокрета на територији Републике Србије у периоду 2016 – 2018. године

kzkКомисија за заштиту конкуренције је на основу одредби члана 21. став 1. тачка 6) Закона о заштити конкуренције, спровела анализу услова конкуренције на тржишту производње и продаје сунцокрета на територији Републике Србије у периоду од 2016. до 2018. године.

Циљ анализе је био да се сагледа тржиште производње и продаје сунцокрета, са аспекта тржишне структуре и удела учесника на том тржишту, као и да се анализира кретање откупних цена сунцокрета у посматраном периоду. Анализа је обухватила податке о производњи, откупу, извозу и увозу семена сунцокрета, као и о извозу и увозу сировог и рафинисаног сунцокретовог уља у посматраном периоду.

У анализи су коришћени подаци Министарства финансија – Управе царина о увозу и извозу сунцокрета и сунцокретовог уља, јавно доступни подаци Републичког завода за статистику о производњи сунцокрета и сунцокретовог уља, као и подаци учесника на тржишту – откупљивача сунцокрета и произвођача сунцокреовог уља и то: Дијамант АД из Зрењанина, Витал АД из Врбаса, Сунце АД из Сомбора, Банат АД из Нове Црње, Victoriaoil АД из Шида, Bimal Trading doo из Београда и Bimal Agri doo из Бечеја.

Комисија се захваљује свим учесницима на тржишту који су током анализе услова конкуренције уредно доставили тражене податке и истовремено позива учеснике и осталу стручну јавност да упуте своје коментаре на извештај, на e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs са напоменом: Коментар на анализу тржишта сунцокрета.

Имајући у виду значај ове пољопривредне културе за развој прехрамбене индустрије и свеукупан индустријски развој, као и закључке ове анализе, Комисија ће и убудуће са посебном пажњом пратити понашање учесника на том тржишту и околности које би могле да укажу на повреде Закона о заштити конкуренције.