kzkKomisija za zaštitu konkurencije je na osnovu odredbi člana 21. stav 1. tačka 6) Zakona o zaštiti konkurencije, sprovela analizu uslova konkurencije na tržištu proizvodnje i prodaje suncokreta na teritoriji Republike Srbije u periodu od 2016. do 2018. godine.

Cilj analize je bio da se sagleda tržište proizvodnje i prodaje suncokreta, sa aspekta tržišne strukture i udela učesnika na tom tržištu, kao i da se analizira kretanje otkupnih cena suncokreta u posmatranom periodu. Analiza je obuhvatila podatke o proizvodnji, otkupu, izvozu i uvozu semena suncokreta, kao i o izvozu i uvozu sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja u posmatranom periodu.

U analizi su korišćeni podaci Ministarstva finansija – Uprave carina o uvozu i izvozu suncokreta i suncokretovog ulja, javno dostupni podaci Republičkog zavoda za statistiku o proizvodnji suncokreta i suncokretovog ulja, kao i podaci učesnika na tržištu – otkupljivača suncokreta i proizvođača suncokreovog ulja i to: Dijamant AD iz Zrenjanina, Vital AD iz Vrbasa, Sunce AD iz Sombora, Banat AD iz Nove Crnje, Victoriaoil AD iz Šida, Bimal Trading doo iz Beograda i Bimal Agri doo iz Bečeja.

Komisija se zahvaljuje svim učesnicima na tržištu koji su tokom analize uslova konkurencije uredno dostavili tražene podatke i istovremeno poziva učesnike i ostalu stručnu javnost da upute svoje komentare na izveštaj, na e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs sa napomenom: Komentar na analizu tržišta suncokreta.

Imajući u vidu značaj ove poljoprivredne kulture za razvoj prehrambene industrije i sveukupan industrijski razvoj, kao i zaključke ove analize, Komisija će i ubuduće sa posebnom pažnjom pratiti ponašanje učesnika na tom tržištu i okolnosti koje bi mogle da ukažu na povrede Zakona o zaštiti konkurencije.