децембар « 2020 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2020 » децембар
Нови видео Комисије посвећен „покајничком програму“ (Leniency)

Комисија за заштиту конкуренције објавила је на свом Youtube каналу видео клип који је израђен како би се учесници на тржишту упознали са могућношћу коришћења „покајничког програма“.

За учеснике на тржишту који пријаве рестриктивне споразуме, Закон о заштити конкуренције предвидео је „покајнички програм“ који подразумева потпуни или делимични имунитет од кажњавања уз сарадњу са Комисијом за њихово откривање и доказивање, посебно картела.

У жељи да тржишне учеснике у Републици Србији упозна и подстакне да искористе „покајнички програм“ ако су учесници рестриктивног споразума, Комисија је, у оквиру пројекта „Повећање економског раста кроз подршку унапређењу политике заштите конкуренције“ који реализује са Краљевином Норвешке и Амбасадом Норвешке у Београду, израдила овај видео материјал.

Покренут поступак на тржишту продаје моторних возила

kzkКомисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против привредних друштава Porsche SCG Beograd где је извршен и ненајављени увиђај, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina, и Bros Auto Niš, ради испитивања постојања рестриктивних споразума из члана 10. Закона о заштити конкуренције, којима се ограничава конкуренција на тржишту продаје моторних возила у Републици Србији.

Током спровођења анализе услова конкуренције на тржиштима продаје и сервисирања моторних возила за 2017. 2018. и 2019. годину, Комисија je у достављеним уговорима за производе/аутомобиле марке „Audi“ констатовала присуство одредбе по којој увозник одређује цене за даљу продају возила. Овакве одредбе могу да наруше и чак елиминишу ценовну конкуренцију на нивоу малопродаје, односно ценовну конкуренцију која би могла да постоји између дилера овог бренда када би они самостално одређивали цене у даљој продаји.

Из наведеног разлога, Комисија ће нарочито испитати да ли су друштва против којих је покренут поступак, у претходних пет година одређивала цене производа/аутомобила марке „Audi“ у даљој продаји, што би представљало повреду конкуренције из члана 10. Закона.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку да исте доставе на адресу Комисије за заштиту конкуренције, Савска 25/IV, Београд.

Комисија спровела секторску анализу стања конкуренције на тржишту трговине на велико вештачким ђубривима.

kzkКомисија за заштиту конкуренције је на основу члана 47. Закона о заштити конкуренције спровела секторску анализу стања конкуренције на тржишту трговине на велико вештачким (минералним) ђубривима.

Комисија је уочила потребу да анализира стање конкуренције на тржишту ђубрива имајући у виду раст произвођачких цена ђубрива у прва три квартала 2019. године, као и стечај једног од највећих произвођача вештачких ђубрива у Републици Србији – друштва „ХИП Азотара“ из Панчева.

Истраживање је спроведено са циљем да се на свеобухватан начин сагледа структура и динамика овог тржишта и услова конкуренције, као и да се идентификују потенцијалне слабости на предметном тржишту.

У поступку анализе Комисија је пошла од тржишта велепродаје вештачких (минералних) ђубрива као целине, у оквиру кога је детаљније анализирала тржиште азотних ђубрива и тржиште сложених ђубрива.

За потребе анализе прикупљени су и обрађени подаци Републичког завода за статистику и Министарства финансија – Управе царина, као и други јавно доступни подаци и информације који се односе на производњу, увоз, извоз и трговину на велико вештачким ђубривима. Секторском анализом је обухваћено и осам учесника на тржишту, произвођача и увозника, који заједно чине око 90% укупног процењеног тржишта ђубрива у 2019. години.

Комисија се захваљује свим учесницима на тржишту који су током секторске анализе уредно доставили тражене податке и истовремено позива учеснике и осталу стручну јавност да упуте своје коментаре на извештај, на e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs са напоменом: Коментар на секторску анализу тржишта ђубрива, закључно са 15. јануаром 2021. године.