kzkКомисија за заштиту конкуренције је на основу члана 47. Закона о заштити конкуренције спровела секторску анализу стања конкуренције на тржишту трговине на велико вештачким (минералним) ђубривима.

Комисија је уочила потребу да анализира стање конкуренције на тржишту ђубрива имајући у виду раст произвођачких цена ђубрива у прва три квартала 2019. године, као и стечај једног од највећих произвођача вештачких ђубрива у Републици Србији – друштва „ХИП Азотара“ из Панчева.

Истраживање је спроведено са циљем да се на свеобухватан начин сагледа структура и динамика овог тржишта и услова конкуренције, као и да се идентификују потенцијалне слабости на предметном тржишту.

У поступку анализе Комисија је пошла од тржишта велепродаје вештачких (минералних) ђубрива као целине, у оквиру кога је детаљније анализирала тржиште азотних ђубрива и тржиште сложених ђубрива.

За потребе анализе прикупљени су и обрађени подаци Републичког завода за статистику и Министарства финансија – Управе царина, као и други јавно доступни подаци и информације који се односе на производњу, увоз, извоз и трговину на велико вештачким ђубривима. Секторском анализом је обухваћено и осам учесника на тржишту, произвођача и увозника, који заједно чине око 90% укупног процењеног тржишта ђубрива у 2019. години.

Комисија се захваљује свим учесницима на тржишту који су током секторске анализе уредно доставили тражене податке и истовремено позива учеснике и осталу стручну јавност да упуте своје коментаре на извештај, на e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs са напоменом: Коментар на секторску анализу тржишта ђубрива, закључно са 15. јануаром 2021. године.