decembar « 2020 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2020 » decembar
Novi video Komisije posvećen „pokajničkom programu“ (Leniency)

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je na svom Youtube kanalu video klip koji je izrađen kako bi se učesnici na tržištu upoznali sa mogućnošću korišćenja „pokajničkog programa“.

Za učesnike na tržištu koji prijave restriktivne sporazume, Zakon o zaštiti konkurencije predvideo je „pokajnički program“ koji podrazumeva potpuni ili delimični imunitet od kažnjavanja uz saradnju sa Komisijom za njihovo otkrivanje i dokazivanje, posebno kartela.

U želji da tržišne učesnike u Republici Srbiji upozna i podstakne da iskoriste „pokajnički program“ ako su učesnici restriktivnog sporazuma, Komisija je, u okviru projekta „Povećanje ekonomskog rasta kroz podršku unapređenju politike zaštite konkurencije“ koji realizuje sa Kraljevinom Norveške i Ambasadom Norveške u Beogradu, izradila ovaj video materijal.

Pokrenut postupak na tržištu prodaje motornih vozila

kzkKomisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv privrednih društava Porsche SCG Beograd gde je izvršen i nenajavljeni uviđaj, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina, i Bros Auto Niš, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištu prodaje motornih vozila u Republici Srbiji.

Tokom sprovođenja analize uslova konkurencije na tržištima prodaje i servisiranja motornih vozila za 2017. 2018. i 2019. godinu, Komisija je u dostavljenim ugovorima za proizvode/automobile marke „Audi“ konstatovala prisustvo odredbe po kojoj uvoznik određuje cene za dalju prodaju vozila. Ovakve odredbe mogu da naruše i čak eliminišu cenovnu konkurenciju na nivou maloprodaje, odnosno cenovnu konkurenciju koja bi mogla da postoji između dilera ovog brenda kada bi oni samostalno određivali cene u daljoj prodaji.

Iz navedenog razloga, Komisija će naročito ispitati da li su društva protiv kojih je pokrenut postupak, u prethodnih pet godina određivala cene proizvoda/automobila marke „Audi“ u daljoj prodaji, što bi predstavljalo povredu konkurencije iz člana 10. Zakona.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

Komisija sprovela sektorsku analizu stanja konkurencije na tržištu trgovine na veliko veštačkim đubrivima.

kzkKomisija za zaštitu konkurencije je na osnovu člana 47. Zakona o zaštiti konkurencije sprovela sektorsku analizu stanja konkurencije na tržištu trgovine na veliko veštačkim (mineralnim) đubrivima.

Komisija je uočila potrebu da analizira stanje konkurencije na tržištu đubriva imajući u vidu rast proizvođačkih cena đubriva u prva tri kvartala 2019. godine, kao i stečaj jednog od najvećih proizvođača veštačkih đubriva u Republici Srbiji – društva „HIP Azotara“ iz Pančeva.

Istraživanje je sprovedeno sa ciljem da se na sveobuhvatan način sagleda struktura i dinamika ovog tržišta i uslova konkurencije, kao i da se identifikuju potencijalne slabosti na predmetnom tržištu.

U postupku analize Komisija je pošla od tržišta veleprodaje veštačkih (mineralnih) đubriva kao celine, u okviru koga je detaljnije analizirala tržište azotnih đubriva i tržište složenih đubriva.

Za potrebe analize prikupljeni su i obrađeni podaci Republičkog zavoda za statistiku i Ministarstva finansija – Uprave carina, kao i drugi javno dostupni podaci i informacije koji se odnose na proizvodnju, uvoz, izvoz i trgovinu na veliko veštačkim đubrivima. Sektorskom analizom je obuhvaćeno i osam učesnika na tržištu, proizvođača i uvoznika, koji zajedno čine oko 90% ukupnog procenjenog tržišta đubriva u 2019. godini.

Komisija se zahvaljuje svim učesnicima na tržištu koji su tokom sektorske analize uredno dostavili tražene podatke i istovremeno poziva učesnike i ostalu stručnu javnost da upute svoje komentare na izveštaj, na e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs sa napomenom: Komentar na sektorsku analizu tržišta đubriva, zaključno sa 15. januarom 2021. godine.