kzkKomisija za zaštitu konkurencije učestvovala je na 21. godišnjoj konferenciji “Globalni forum o konkurenciji“, koju tradicionalno organizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u svom sedištu u Parizu.

Na ovogodišnju konferenciju bile su pozvane zvanice iz oko 110 tela za zaštitu konkurencije i međunarodnih organizacija, a teme su bile: ,,Ciljevi politike konkurencije“, ,,Subvencije, konkurencija i trgovina“, ,,Interakcija između tela za zaštitu konkurencije i sektorskih regulatora“ i ,,Mere i obaveze (remedies and commitments) u slučajevima zloupotrebe dominantnog položaja“.

U uvodnom delu konferencije, učesnicima skupa obratili su se visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i to generalni sekretari OECD-a i UNCTAD-a, Matias Korman i Rebeka Grinspen, izvršna potpredsednica i komesarka za konkurenciju Evropske komisije, Margret Vestager, predsedavajući Komiteta OECD-a za konkurenciju, Frederik Ženi i direktor Direktorata OECD-a za finansijska i poslovna pitanja, Karmin di Noja.

Predstavnici Komisije su drugog dana tokom panela imali izlaganje vezano za prethodno dostavljeni pisani prilog i odnos Komisije sa nacionalnim sektorskim regulatorima.

Konferencija je predstavljala dobar vid povezivanja Komisije sa predstavnicima tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, zatim, aktuelizacije kontakata sa telima za zaštitu konkurencije iz regiona u periodu nakon pandemije korona virusa i konačno, direktnog predstavljanja Komisije u međunarodnoj areni.