FICПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић обратио се, у уводном делу, учесницима Првог форума јавних набавки, који је био посвећен унапређењу професионализације и конкуренције у јавним набавкама.

Говорећи о надлежностима Комисије у поступцима јавних набавки, председник Обрадовић је подсетио да, према Закону о заштити конкуренције, намештене или лажиране понуде на тендерима, спадају међу најтеже повреде конкуренције.

Откривање намештених јавних понуда санкционише се, према Закону, новчано и то у висини до 10 одсто укупног прихода из претходне године, али и забраном учешћа у јавним набавкама у одређеном периоду, што је пракса и ЕУ, подсетио је др Обрадовић.

Комисија је, додао је он, свакодневно посвећена откривању случајева намештених понуда. Наменско трошење средстава кроз процесе јавних набавки циљ је свих одговорних институција које се, на било који начин, баве унапређењем система јавних набавки у Србији. У том смислу, спречавање злоупотреба у поступцима јавних набавки и обезбеђивање амбијента у коме ће постојати услови за конкуренцију налази се у врху приоритетних активности Комисије, закључио је др Обрадовић.

Пратећи савремене светске трендове, Комисија, рекао је председник Обрадовић, од недавно, а захваљујући сарадњи са британским телом за заштиту конкуренције, користи и дигитални програм која помаже детекцију евентуалних намештања понуда односно договора понуђача у поступцима јавних набавки.

Програм омогућава да запослени у Комисији уношењем различитих параметара, као што су цене, услови јавне набавке или делови понуда, брже и ефикасније могу да истраже већи број јавних набавки.

Другог дана Форума, члан Савета Комисије зa заштиту конкуренције Чедомир Радојчић представио је на трећој сесији искуства у Србији у превенцији антиконкурентског понашања.

Скуп је организовала Управа за јавне набавке и ГИЗ у оквиру пројекта ЕУ за унапређење система јавних набавки у Србији, заједно са УНДП-ом, Сигмом и Краљевином Шведском, а коме је присуствовао велики број представника међународних и домаћих институција, представника стручне јавности и привреде.