kzkПредставници Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије учествовали су на 21. ICN годишњој конференцији и 21. међународној конференцији о конкуренцији у Берлину, чији је домаћин било немачко тело за заштиту конкуренције Бундескартеламт (Bundeskartellamt).

Немачка комисија за заштиту конкуренције је спојила два најпознатија међународна догађаја која се баве политиком заштите конкуренције и применом права о заштити конкуренције, и то Међународну конференцију о конкуренцији (IKK) и Годишњу конференцију Међународне мреже за заштиту конкуренције (ICN). Међународна конференција о конкуренцији је покренута 1982. године у Берлину од стране немачке комисије за заштиту конкуренције, и од тада се одржава сваке друге године. Ове године Бундескартеламт je такође организвао и годишњу конференцију ICN, Међународне мреже за заштиту конкуренције која је основана 2001. године, која данас има 140 агенција чланица из 130 јурисдикција.

Главне теме биле су питања односа права и политике заштите конкуренције са другим областима, пре свега са заштитом потрошача и приступом и коришћењем поверљивих података, регулаторне и друге мере неопходне за успостављање и јачање конкуренције на тржиштима дигиталних пларформи, као и друга актуелна питања из области антитраста, оцене концентрација, заступања заштите конкуренције и сл.

Конференцијама је присуствовало око 450 учесника из преко 80 земаља, највиших представника тела за заштитu конкуренције, судија, професора универзитета, anti-trust адвоката/правника, представника немачких министарстава и других органа власти, међународних компанија итд.