kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић учествовао је на Копаоник бизнис форуму 2018 – на панелу „Поштовање антимонополске регулативе: У чему компаније греше и како то спречити?“.

Учесници панела посвећеног унапређењу политике заштите конкуренције, осим др Обрадовића, били су и проф. др Мирољуб Лабус, (Правни факултет у Београду), Ана Tozzi, (Савет страних инвеститора) и Драган Лупшић, (Coca-Cola), а скуп је модерирао проф. др Драган Лончар (Економски факултет у Београду).

Председник др Обрадовић нагласио је да је за ефикасно спровођење политике заштите конкуренције кључно постојање квалитетног законодавног оквира, као и институционална независност тела за заштиту конкуренције. Не мање важно, сматра др Обрадовић, је и доследно спровођење закона.

„Наш циљ је креирање конкурентског тржишта, на коме ће учесници повећавати своју продуктивност, иновативност и инвестиције, што за резултат има економски напредак, добробит друштва и корист за потрошаче. Зато Комисија, као своју кључну мисију, види даље повећање утицаја политике заштите конкуренције на економију“ нагласио је председник Комисије.

Др Обрадовић истакао је и да ће се Комисија, у наредном периоду, усредсредити на још интензивнију регионалну сарадњу и најавио скоро оснивање Форума за заштиту конкуренције земаља западног Балкана, чије би седиште било у Београду. Овај пројекат Комисија спроводи под покровитељством Европске банке за обнову и развој, а уз подршку Европске комисије.

„Шта очекујемо у будућности: традицију – да наставимо досадашњим путем, поверење – да га својим радом стичемо и даље, транспарентност – кроз доследно спровођење у поступцима, правну сигурност за учеснике на тржишту али и Комисију као и органски раст и јачање институције“ рекао је, током панела, председник др Обрадовић.

kzk-ekofАна Tozzi истакла је да је важно стварати фер тржишну утакмицу. „Ова држава улази у ЕУ, привреда треба да буде у могућности да издржи конкурентски притисак, а да би издржали, морате да имате компанију која ради на здравим основама“ закључила је на панелу Tozzi.

Проф. др Лабус подсетио је да је Србија, не тако давно, била ван тржишних токова. Зато као кључни задатак политике заштите конкуренције данас види спречавање злоупотребе доминантног положаја у свим секторима привреде.

Драган Лупшић је, током панела нагласио важност едукације свих тржишних учесника по питањима политике заштите конкуренције.

kzk-ekofПанелу посвећеном политици заштите конкуренције присуствовао је велики број учесника Бизнис форума, представника академске и стручне јавности, компанија и адвокатских канцеларија.

Комисију су на овогодишњем Бизнис форуму представљали и чланови Савета Мирјана Мишковић Вукашиновић и Марко Обрадовић, руководилац Сектора за економске анализе др Синиша Милошевић и специјални саветник у Сектору за испитивање концентрација Гордана Лукић.