kzkКао резултат интензивирања сарадње Комисије за заштиту конкуренције и Амбасаде Кореје у Београду, као и постигнутог договора председника Комисије др Милоја Обрадовића и доскорашњег амбасадора Кореје у Београду Њ.Е. Деђонг Јуа, представница Комисије Ивана Цвијовић, запослена у Сектору за испитивање концентрације боравила је, у оквиру програма техничке помоћи, у Комисији за фер трговину Републици Кореје (Korean Fair Trade Commissin – KFTC), на десетодневној пракси.

Циљ овог програма техничке помоћи је унапређење примене права и политике заштите конкуренције, али и коришћење стечених знања за ефикаснију промоцију конкурентског окружења на тржиштима земаља које учествују у програму.

Сваке године се представници на десетине тела за заштиту конкуренције широм света пријављује за програм стажирања у Комисији за фер трговину Републике Кореје, која важи за једну од глобално најефикаснијих. План усавршавања обухвата унапређење теоријских знања и практичне примене права и политике заштите конкуренције у области повреда конкуренције и испитивања концентрација. Представник Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије по први пут је укључен у овај програм.

Ипак, ово није први пут да Република Србија и Република Кореја сарађују на пољу заштите конкуренције. Комисија за заштиту конкуренције и Амбасада Републике Кореје организовале су и семинар на тему „Искуства у спровођењу политике заштите конкуренције у Републици Кореји и Републици Србији“ у октобру 2017. године. Како се ова врста догађаја показала као врло корисна за проширивање знања тржишних учесника о политици заштите конкуренције у Републици Србије, у плану за 2019. годину већ се налази организација сличних дешавања.