kzkЧлан Савета Комисије за заштиту конкуренције Чедомир Радојчић учествовао је, као један од говорника, на традиционалној Конференцији о политици заштите конкуренције земаља БРИКС-а, која је одржана у Москви од 16. до 20. септембра 2019. године.

Овогодишња конференција, под називом „10 година сарадње између тела за заштиту конкуренције БРИКС-а: резултати и перспективе“, била је, у највећој мери, посвећена темема везаним за заштиту конкуренције у дигиталном свету, као и при спровођењу јавних набавки.

Представник Комисије Чедомир Радојчић учествовао је на панелу “Учешће државе у економији” са колегама из бројних других тела. Током сесије, Радојчић је истакао да тржишна економија и државни интервенционизам нису алтернативе, већ су, напротив, међусобно зависни.

Квалитетно функционисање тржишта зависи од доброг функционисања државе. Неефикасно тржиште не може допринети квалитетном функционисању државе и обратно. У том смислу, нема алтернатива, навео је Радојчић.

Кључни закључци Конференције су да је један од највећих изазова усклађивање политике и права заштите конкуренције са све заступљенијом дигитализацијом економије, као и борба против антиконкуренцијског понашања тржишних учесника у ери глобализма, односно важност интензивирања међународне сарадње у овој области.

На Конференцији су учествовали највиши представници преко 50 тела за заштиту конкуренције из целог света, представници међународних институција и академске заједнице.