kzkСмернице Комисије за израду програма усклађености пословања, са пратећим моделом и листама за контролу усклађености су ове године номиноване за престижну награду Antitrust Writing Awards, коју организују публикација Concurrences и универзитет George Washington. Циљ ове награде је да промовише изучавање права конкуренције и допринесе промоцији и заговарању заштите конкуренције (antitrust advocacy) у сферама права и економије.

Публикација на енглеском је номиновна у делу најбољих “Soft Law” материјала тела за заштиту конкуренције и истраживања (Soft Laws & Studies – Најбољи „меки закони“ и студије) у регији Европе. Комисија је у категорији са Европском Комисијом и телима за заштиту конкуренције УК, Француске, Аустрије, Мађарске, Португала, Шпаније, Холандије, Литваније и Турске.

Одабир Најбољих “меких закона“ и студија има за циљ да допринесе развоју културе и свести заштите конкуренције. Ова категорија настоји да подржи међународну промоцију и заговарање заштите конкуренције (antitrust advocacy) тако што истиче најцелисходније и најрелевантније материјале тела за заштиту конкуренције која се не односе на конкретне предмете и поступке, као што су смернице, анализе тржишта, итд. Има за циљ да издвоји неке од најинтересантнијих административних пракси које би чешће и распрострањеније могле бити примењене.

Као и претходних година, номинације оцењује стручни жири састављен од водећих људи из тела за заштиту конкуренције, академика и саветника, уз истовремено могућност гласања публике.