kzkСмернице Комисије за израду програма усклађености пословања, са пратећим моделом и листама за контролу усклађености су ове године у оквиру Antitrust Writing Awards освојиле награду гласова публике у делу најбољих “Soft Law” материјала тела за заштиту конкуренције и истраживања (Soft Laws & Studies – Најбољи „меки закони“ и студије) у регији Европе. Пун назив награде је “Best Soft Law, Europe, Readers Choice – 2024 Antitrust Writing Awards“.

Доделу ових престижних награда организују публикација Concurrences и универзитет George Washington, а циљ је да промовишу изучавање права конкуренције и допринесу промоцији и заговарању заштите конкуренције (antitrust advocacy) у сферама права и економије.

Публикација Комисије је један од осам награђених “Soft Law” материјала тела за заштиту конкуренције, а у категорији Европе се поред смерница Комисије гласало за радове Европске Комисије и тела за заштиту конкуренције Уједињеног Краљевства, Француске, Аустрије, Мађарске, Португала, Шпаније, Холандије, Литваније и Турске.

Одабир најбољих “меких закона“ и студија има за циљ да допринесе развоју културе и свести заштите конкуренције као и да издвоји неке од најинтересантнијих административних пракси које би чешће и распрострањеније могле бити примењене. Ова категорија настоји да подржи међународну промоцију и заговарање заштите конкуренције (antitrust advocacy) тако што истиче најцелисходније и најрелевантније материјале тела за заштиту конкуренције која се не односе на конкретне предмете и поступке, као што су смернице, анализе тржишта, итд.