Obaveza prijave koncentracije
Član 61.

Koncentracija mora biti prijavljena Komisiji u slučaju da je:

1) ukupan godišnji prihod svih učesnika u koncentraciji ostvaren na svetskom tržištu u prethodnoj obračunskoj godini veći od 100 miliona evra, s tim što najmanje jedan učesnik u koncentraciji na tržištu Republike Srbije ima prihod veći od deset miliona evra;

2) ukupan godišnji prihod najmanje dva učesnika u koncentraciji ostvaren na tržištu Republike Srbije veći od 20 miliona evra u prethodnoj obračunskoj godini, s tim što najmanje dva učesnika u koncentraciji na tržištu Republike Srbije imaju prihod veći od po milion evra u istom periodu.

Pri računanju godišnjeg ukupnog prihoda iz stava 1. ovog člana neće se računati prihod koji ti učesnici na tržištu ostvare u međusobnoj razmeni.

Koncentracija koja se sprovodi putem ponude za preuzimanje u smislu propisa kojim se uređuje preuzimanje akcionarskih društava, mora biti prijavljena i kad nisu ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana.

Učesnici u koncentraciji

U slučaju koncentracije iz člana 17. stav 1. tačka 1) Zakona o zaštiti konkurencije („Službeni glasnik RS“, broj 51/09 i 95/13, dalje u tekstu: Zakon), učesnicima u koncentraciji smatraju se svi učesnici na tržištu koji su uključeni u statusnu promenu.

U slučaju koncentracije iz člana 17. stav 1. tačka 2) Zakona, učesnicima u koncentraciji smatraju se: učesnik na tržištu koji stiče neposrednu ili posrednu kontrolu (sticalac kontrole odnosno podnosilac prijave u skladu sa članom 63. stav 3. Zakona) i učesnik na tržištu ili deo učesnika na tržištu nad kojim se stiče kontrola. U vezi sa primenom navedenog člana, odnosno utvrđivanjem obaveze prijave koncentracije, sticalac kontrole je čitava grupa društava u okviru koje posluje i kojoj pripada podnosilac prijave u smislu člana 5. Zakona.

Opširnije…