kzkKomisija za zaštitu konkurencije je završila sektorsku analizu tržišta trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom za vremenski period od tri godine (2014 -2016. godina). Predmet analize bilo je utvrđivanje odnosa između konkurenata na tržištu u smislu procene njihovog tržišnog učešća i relativne snage, ali i analiza odnosa između dobavljača i trgovinskih lanaca, efekata koji ti odnosi mogu imati na stanje konkurencije na tržištu kao i analiza uloge i značaja privatnih robnih marki.

Integralni rezultati analize i zaključci koji su na osnovu njih izvedeni u Izveštaju, mogu predstaljati dobru polaznu osnovu za naredna istraživanja ne samo Komisije za za zaštitu konkurencije, već i drugih nadležnih organa Republike Srbije kao i samih učesnika na tržištu.

Sastavni deo izveštaja čine i date preporuke u kojima je Komisija ukazala na potrebu formiranja javnog registra trgovinskih preduzeća što bi u narednom periodu znatno olakšalo praćenje ovog segmenta trgovine, ali i na značaj saradanje sa drugim državnim organima u smislu dostavljanja na mišljenje svih relevenatnih zakonskih i podzakonskih propisa.

Imajući u vidu izuzetan značaj ovog segmenta trgovine, Komisija će počev od 01.03.2019. godine početi sa sprovođenjem analize stanja konkurencije na ovom tržištu za 2017. i 2018. godinu.

Komisija se zahvaljuje svim učesnicima na tržištu koji su tokom sektorske analize uredno dostavili tražene podatke i istovremeno poziva učesnike i ostalu stručnu javnost da upute svoje komentare na izveštaj, kao i predloge i sugestije za nastavak analize, do 28. februara 2019. godine, na e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs sa napomenom: Komentar na sektorsku analizu tržišta maloprodaje.