kzkSavet stranih investitora u Srbiji predstavio je tradicionalno izdanje „Bele knjige“ za 2019. godinu – prikaz viđenja poslovne klime, kao i preporuke za njeno unapređenje iz ugla ulagača.

Strani investatori su i ove godine konstatovali značajan napredak u radu Komisije za zaštitu konkurencije, povećanje obima aktivnosti Komisije u različitim oblastima njene nadležnosti, kao i spremnost za korišćenje složenih mehanizama koji su joj na raspolaganju u skladu sa Zakonom.

U dokumentu se pohvaljuje što Komisija sve intenzivnije primenjuje naprednije ekonomske analize u postupcima ispitivanja povreda konkurencije i složenijih koncentracija, kao i korišćenje novih ekonometrijskih softvera kojim se povećava kvalitet ekonomskih analiza u predmetima koji se vode pred Komisijom.

U ovogodišnjoj „Beloj knjizi“ se navodi i: „U 2018. godini Komisija je nastavila da beleži konstantan napredak na polju razvoja svesti o značaju zaštite konkurencije („competition advocacy”) i bolje komunikacije za javnošću. Komisija redovno obaveštava javnost o svojim aktivnostima, a najveći deo odluka Komisija objavljuje na zvaničnoj internet stranici. Međutim, primetno je da Komisija ne objavljuje sve odluke u relevantnim oblastima ili da ih objavljuje sa značajnim zakašnjenjem, što ne doprinosi transparentnosti rada niti pravnoj sigurnosti. Komisija je na svojoj stranici objavila “Vodič kroz prava i obaveze stranaka kod kojih se sprovodi nenajavljeni uviđaj”, kao i liflet o politici pomilovanja („leniency“ program). Ovakav napredak u razvoju svesti javnosti o politici konkurencije izuzetno je važan, jer doprinosi opštem poboljšanju postojećeg pravnog okvira i omogućava bolje razumevanje pravila konkurencije, aktivnosti i značaja Komisije od strane javnosti i medija.“

I ovogodišnja preporuka investitora je da Komisija nastavi sa donošenjem podzakonskih akata koja definišu određene kategorije od ključne važnosti za upotpunjavanje pravnog okvira zaštite konkurencije, objavljivanjem publikacija o relevantnim definicijama tržišta, kao i izradom jasnih smernica i uputstva koja sadrže način primene određenih odredbi Zakona, radi unapređenja transparentnosti i pravne sigurnosti.