kzkKomisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da su privredna društva KTG Solucije i Eco sense Subotica sa sedištem u Subotici dogovarala uslove učešća u postupcima više javnih nabavki koje su za predmet imale nabavku sredstava za održavanje higijene, čime su zaključili restriktivni sporazum.

Komisija je, posredstvom Kancelarije za javne nabavke, došla do saznanja da je društvo KTG Solucije, kao ponuđač u pojedinim postupcima javnih nabavki odustajalo od ponuda, zbog čega su naručioci ugovore zaključivali sa drugorangiranim ponuđačem, društvom Eco sense, ali po višim cenama u odnosu na one koje je nudilo društvo KTG Solucije. Predmeti spornih javnih nabavki su bili materijali i sredstva za održavanje higijene objekata.

Pored saznanja o odustajanju od ponuda , Komisija je analizom IP adresa (Internet Protocol address) sa kojih su društva KTG Solucije d.o.o. i Eco sense d.o.o. pristupala Portalu javnih nabavki u pomenutim postupcima javnih nabavki, bilo radi preuzimanja konkursne dokumentacije ili radi podnošenja ponuda, konstatovala da su oba društva gotovo uvek pristupala sa identičnih IP adresa. Rezultati analize IP adresa ukazuju na to da su oba društva pristupala Portalu javnih nabavki gotovo uvek sa uređaja koji su bili konektovani putem iste internet mreže, a moguće i putem potpuno istog uređaja.

Učesnicima u restriktivnom sporazumu su izrečene mere zaštite konkurencije, a koja je društvu KTG Solucije smanjena usled činjenice da je koristilo „pokajnički (leniency) program“, shodno članu 69. Zakona. Značajno je da je ovo prvi slučaj u kom je Komisija utvrdila ispunjenost uslova za smanjenje obaveze plaćanja novčanog iznosa mere zaštite konkurencije na osnovu prijave učesnika u restriktivnom sporazumu podnete u toku trajanja postupka, odnosno nakon njegovog pokretanja.