kzkNa osnovu člana 47. zakona o zaštiti konkurencije Komisija za zaštitu konkurencije sprovela je sektorsku analizu stanja konkurencije na tržištu digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda u periodu 2020-2021. godina.

Predmet analize bilo je utvrđivanje odnosa između konkurenata na tržištu digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda, što je podrazumevalo analizu regulatornog okvira, procenu tržišnih udela, analizu ugovornih odnosa i komercijalne politike učesnika na tržištu.

Osnovni cilj analize bilo je sagledavanje i analiza stanja konkurencije na predmetnom tržištu i ukazivanje na eventualne probleme u smislu ograničavanja ili bilo koje druge vrste narušavanja ili sprečavanja konkurencije.

Sastavni deo Izveštaja o sektorskoj analizi stanja konkurencije na tržištu digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda čine izvedeni zaključci i date preporuke.

Komisija se zahvaljuje svim učesnicima na tržištu koji su tokom analize dostavili tražene podatke.