FICKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije biće domaćin godišnje konferencije Udruženja ekonomista iz oblasti politike konkurencije (Association of Competition Economics – ACE) 2020. godine u Beogradu. Ta odluka doneta je na prošlonedeljnoj konferenciji održanoj u Bolonji, Italija.

Srpska Komisija za zaštitu konkurencije imala je ove godine zapaženo učešće, odnosno njeni predstavnici dr Siniša Milošević, rukovodilac Sektora za ekonomske analize i Jelena Popović – Markopulos, viši savetnik u istom sektoru, dobili su priliku da pred 276 učesnika, ekonomista iz oblasti politike zaštite konkurencije širom Evrope i sveta, predstave jedan od slučajeva Komisije. Način na koji su u predstavljenom predmetu korišćena ekonomska znanja prepoznat je kao značajan, pa se, iz tog razloga, Srbija i našla među devet zemalja koje su predstavile svoje slučajeve tokom ove Konferencije.

Kao i svake godine na konferenciji ACE učestvovali su brojni predstavnici evropskih tela za zaštitu konkurencije, uglednih konsultantskih kuća i akademske zajednice, koji su razmenili svoja iskustva u pogledu ocene efekata aktivnosti institucija nadležnih za zaštitu konkurencije.

Od svog osnivanja 2003. godine, glavna aktivnost ACE-a je godišnja konferencija koja okuplja ekonomiste iz oblasti konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije vest o izboru za domaćina doživljava kao još jedno priznanje za ostvarene rezultate na unapređenju ekonomskih ekspertiza u poslednjih nekoliko godina, a što se reflektuje na kvalitet njenih odluka.