rccoecdKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije zvanično je dobila organizaciju seminara Regionalnog centra OECD-a za konkurenciju, koji će biti održan od 27. do 29. septembra 2016. godine u Beogradu. Komisija je izabrana između velikog broja nacionalnih tela za zaštitu konkurencije koje su se prijavile za domaćina ovog prestižnog skupa.

Na predlog naše Komisije ovaj seminar biće posvećen temi Javno zastupanje/zagovaranje politike konkurencije (Competition Advocacy). Tema ima poseban značaj s obzirom da još uvek nije dovoljno razvijena svest o važnosti i dobrobiti pravila konkurencije, (kako na nivou izvršne vlasti, poslovne zajednice, sudova i akademske zajednice), ali i kod građana (kao potrošača).

Seminar će biti prilika za razmenu iskustava zemalja sa različitim stepenom razvoja prava konkurencije i prakse u njegovoj primeni. Ovakvi skupovi su od velikog značaja za zemlje koje razvijaju primenu prava zaštite konkurencije, u koje spada i Srbija, kao i prilika da se šira javnost upozna sa osnovnim pitanjima konkurencije, njenom značaju i uticaju na ekonomski napredak društva.

Organizacija seminara je još jedno priznanje Komisiji za njen rad na međunarodnom planu, a posebno što se organizuje u godini u kojoj Komisija obeležava deset godina od njenog osnivanja.

Na seminaru se očekuje učešće velikog broja predstavnika tela za zaštitu konkurencije iz različitih zemalja regiona i Evropske unije.