Šesta godišnja Radionica o ekonomskim pitanjima u oblasti zaštite konkurencije namenjena stručnjacima iz tela za zaštitu konkurencije, održana je u Beogradu 19. i 20. septembra. Ova veoma priznata međunarodna radionica održana je u organizaciji Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Federalne trgovinske komisije SAD (US Federal Trade Commission – FTC).
 
Prvi moderni zakon protiv monopola je čuveni Šermanov zakon iz 1890. godine, a preteča FTC-a – Biro za korporacije, osnovan je još 1903. godine, pa je iskustvo SAD u borbi za zaštitu tržišta nesumnjivo veliko i dragoceno.
Stručnoj radionici prisustvovali su predstavnici tela za zaštitu konkurencije iz zemalja jugoistočne Evrope i Evropske Unije: Slovenije, Češke, Mađarske, Estonije, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
Predavači Nathan Wilson (ekonomista FTC-a) i Paul Nolan (deo pravnog tima FTC-a) su zajedno sa učesnicima obradili osnovne mikroekonomske koncepte utvrđivanja tržišne snage i dominantnog položaja, politike rabata, vezivanja proizvoda i usluga, identifikovanja neprijavljenih koncentracija i drugih aktuelnih tema iz oblasti zaštite konkurencije, sa puno konkretnih primera i objašnjenjima sudske prakse.
Moderator dvodnevne radionice bila je g-đa Gordana Lukić, član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.
 
Upravo održana stručna radionica predstavlja nastavak sprovođenja strategije unapređenja kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije, a ujedno i vrlo važan korak u uspostavljanju i produbljivanju komunikacije i saradnje sa ostalim telima za zaštitu konkurencije, kako u Evropi tako i u SAD.