kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Makedonije potpisale su Memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti zaštite konkurencije.

Memorandum su potpisali čelnici dve komisije – dr Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Blagoj Čurlinov, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Makedonije.

Ovim dokumentom dve komisije žele da obezbede uslove za unapređenje dosadašnje uspešne saradnje na polju sprovođenja politike zaštite konkurencije. Srpsko i makedonsko telo za zaštitu konkurencije će na ovaj način biti još bliže evropskim standardima na polju prava i politike zaštite konkurencije, koji predstavljaju bitan segment pregovaračkog procesa za pristupanje u punopravno članstvo u Evropskoj uniji obe države.

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je, potpisivanjem memoranduma sa kolegama iz Makedonije kompletirala formalni okvir za saradnju sa nacionalnim telima svih državama u regionu, što će značajno olakšati budući rad, usaglašavanja prakse i postupaka, ali i unapređenje institucionalnog i zakonskog okvira politike zaštite konkurencije u Srbiji.