kzk-karanovic-nikolic-2015-1
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović u sredu 4. novembra 2015. godine u hotelu Metropol održao je uvodno izlaganje na Konferenciji „Inovacije u propisima i praksi zaštite konkurencije“ koju je organizovala advokatska kancelarija Karanović & Nikolić i nemačka fondacija Fridrih Nojman (Friedrich Naumann).

Povod održavanja Konferencije je obeležavanje 10. godišnjice donošenja prvog modernog Zakona o zaštiti konkurencije u Republici Srbiji. Izlaganja i diskusije su bile fokusirane na novine u oblasti zaštite prava konkurencije, sa posebnim osvrtom na nenajavljene uviđaje, tužbama za naknadu štete izazvane povredom prava konkurencije i pravu konkurencije u digitalnom dobu.

kzk-karanovic-nikolic-2015-2
Tokom konferenciji jedan od panelista je bio Čedomir Radojčić rukovodilac sektora za utvrđivanje povreda konkurencije u Komisiji za zaštitu konkurencije, koji je dao pregled prve decenije primene Zakona o zaštiti konkurencije u Srbiji kao i o uspostavljanju prakse Komisije kod nenajavljenih uviđaja.

Stručna javnost je na Konferenciji pozitivno ocenila predvidivost postupanja Komisje za zaštitu konkurencije, što je kako su istakli govornici, vrlo važno za sigurnost učesnika na tržištu i njihove poslovne odluke.

Konferencija je bila i prilika za zastupanje politike i prava zaštite konkurencije (competition advocacy) u stručnoj javnosti, kao i za razmenu kroz dijalog, iskustava i viđenja stanja u ovoj oblasti.