Поводом великог интересовања грађана и медија у вези са трансакцијом коју је спровела компанија „East Media Group“, куповином удела у власништву друштва „Политика новине и магазини“ д.о.о.  Београд, Комисија за заштиту конкуренције саопштава да се, закључно са данашњим даном (среда 18. јул 2012. године), Комисији за заштиту конкуренције нико није обраћао у вези са продајом акција поменутог друштва.

 

Уколико је спровођењем предметне трансакције дошло до промене контроле над циљним друштвом „Политика новине и магазини“ д.о.о. Београд, стицалац контроле – „East Media Group“, у складу са Законом о заштити конкуренције, има обавезу пријаве концентрације у року од 15 дана од дана потписивања уговора, или споразума, или стицања контроле над циљним друштвом. Обавеза пријаве постоји ако су испуњени услови из члана 61. Закона о заштити конкуренције.

 

Ако стицалац контроле не поднесе пријаву концентрације у законском року, Комисија је овлашћена да покрене поступак испитивања концентрације по службеној дужности.

 

У евентуалном поступку по пријави концентрације, или испитивања концентрације по службеној дужности, Комисија ће испитати да ли су испуњени услови за одобрење концентрације и, у том смислу, да ли њеним спровођењем може доћи до ограничавања, нарушавања или спречавања конкуренције на тржишту, а нарочито стварањем или јачањем доминантног положаја.

 

Комисија за заштиту конкуренције ће благовремено обавестити јавност о евентуалном подношењу пријаве концентрације у конкретном случају, као и својој одлуци у том предмету.

 

 

Савет Комисије за заштиту конкуренције