04 « септембар « 2013 « Комисија за заштиту конкуренције
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ (ЈАТ – ETIHAD)

Комисија за заштиту конкуренције је одобрила концентрацију која настаје променом облика контроле над друштвом „Jat Airways A.D. Beograd“. Претходна појединачна контрола коју је над Jat-om вршила Република Србија као његов једини власник, трансформише се у заједничку контролу коју ће убудуће вршити друштво „Etihad Airways P.J.S.C.“ (стицањем 49% акција у „Jat Airways A.D.“, као и одређених управљачких овлашћења и одговорности) и Република Србија која ће поседовати већински део акцијског капитала од 51%.
 
У спроведеном поступку током којег су утврђене све чињенице значајне за доношење одлуке Комисије, утврђено је да спровођење предметне концентрације не доводи до значајног спречавања, ограничавања, или нарушавања конкуренције на релевантном тржишту, због чега се у конкретном случају ради о дозвољеној концентрацији у смислу члана 19. Закона о заштити конкуренције.
 
Комисија је своју одлуку темељила на анализи претходно закључених и достављених аката чији су потписници учесници ове концентрације, као и оцени других аката, докумената и пословних потеза који ће до затварања ове пословне трансакције бити закључени, или предузети, а о чијем је предмету, и садржају Комисија обавештена од стране подносилаца пријаве.

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ПОСТУПКА ИСПИТИВАЊА КОНЦЕНТРАЦИЈЕ AGROKOR-MERCATOR

Поступак испитивања концентрације који је започет по поднетој пријави привредног друштва „Agrokor dd“ из Републике Хрватске, а до које долази преузимањем већинског пакета од 53,12% свих акција „Poslovnog sistema Mercator“ из Републике Словеније, Комисија за заштиту конкуренције закључком донетим дана 3. септембра 2013. године наставља као поступак по службеној дужности. Током испитног поступка ће сагласно члану 19. Закона о заштити конкуренције бити оцењена дозвољеност спровођења ове концентрације.
 
У предстојећем поступку Комисија ће оцењивати ефекте спровођења концентрације и то како на тржишту трговине на мало у неспецијализованим продавницама претежно хране, пића и дувана у продавницама формата дефинисаног овим закључком, тако и на тржишту велепродаје прехрамбених производа и робе широке потрошње.
 
Комисија позива сва лица која располажу подацима, исправама, или другим информацијама које могу допринети утврђивању релевантног чињеничног стања у овом поступку, да исте неодложно доставе Комисији.
 
На основу свих утврђених чињеница у току овог испитног поступка значајних за доношење одлуке Комисије, биће решено у законом прописаном року, не дужем од 90 дана.
Комисија за заштиту конкуренције

 

МИШЉЕЊЕ ПОВОДОМ ЧЛ. 6. ПРЕДЛОГА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ КОНКУРЕНЦИЈЕ