19 « децембар « 2014 « Комисија за заштиту конкуренције
Прекид поступка покренутог против Предузећа за телекомуникације „Телеком Србија“, АД

Поступајући по иницијативама за испитивање повреде конкуренције из члана 16. Закона о заштити конкуренције, достављених Комисији за заштиту конкуренције против Предузећа за телекомуникације „Телеком Србија“, акционарско друштво, Београд, вођен је поступак против наведеног друштва, а ради утврђивања постојања радње злоупотребе доминантног положаја.

Поступак против East Media Group и привремена мера забране отуђења

Комисија за заштиту конкуренције, дана 27. новембра 2014. године, донела је Закључак бр. 6/0-03-720/2014-1, којим се покреће поступак по службеној дужности ради испитивања концентрације која није одобрена у складу са Законом, а која је према основаној претпоставци настала стицањем непосредне заједничке контроле над друштвом „Политика новине и магазини“ д.о.о. из Београда, у чијем вршењу – по основу стицања 50% удела у овом друштву, учествује друштво „OOO East Media Group“ из Руске Федерације, са регистрованим седиштем у Москви. Донетим Закључком позвана су сва лица која располажу подацима, исправама, или другим релевантним информацијама, које могу допринети утврђивању чињеничног стања у овом поступку, да исте неодложно доставе Комисији.

Окончан поступак утврђивања повреде конкуренције – злоупотребе доминантног положаја од стране ЈКП „Погребне услуге“, Београд

Комисија за заштиту конкуренције је донела решење, којим је утврдила да је ЈКП „Погребне услуге“, Београд, злоупотребило доминантан положај односно извршило повреду конкуренције из члана 16. Закона о заштити конкуренције („Службени гласник РС“, бр. 51/09 и 95/2013).

Наведено јавно предузеће је ограничило конкуренцију тиме што је налаћивало неправичну цену трошкова контроле постављања споменика на гробљима којима управља ово предузеће. Корисници гробног места, као потрошачи, нису имали могућност избора, с обзиром на то да је постављање споменика од стране каменорезачких радњи било омогућено само након уплате наведене обавезе, на који начин им је нанета штета.