septembar « 2014 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2014 » septembar
Saopštenje za javnost – otvaranje podrubrike Market test

 

– PRIMENA ČLANA 58. ZAKONA I OTVARANjE NOVE PODRUBRIKE NA INTERNET STRANICI KOMISIJE

U skladu sa članom 58. stav 1. Zakona o zaštiti konkurencije („Službeni glasnik RS“, br. 51/09 i 95/13), Komisija može doneti zaključak o prekidu postupka ispitivanja povrede konkurencije, kojim se  dređuje mera iz člana 59. Zakona, ako stranka, na osnovu sadržine zaključka o pokretanju postupka, odnosno činjenica utvrđenih u postupku, podnese predlog obaveza koje je spremna dobrovoljno da preuzme radi otklanjanja mogućih povreda konkurencije, sa uslovima i rokovima za izvršenje mere. U skladu sa stavom 3. istog člana, Obaveštenje o podnošenju predloga obaveza objavljuje se na internet stranici Komisije.

 

Ovim saopštenjem Komisija želi da skrene pažnju stručnoj i široj javnosti na primenu novog instituta utvrđenog pomenutim članom 58. Zakona. Stoga će Komisija na svojoj internet stranici, u delu padajućeg menija sa leve strane pod nazivom „Povrede konkurencije“, ispod postojeće podrubrike „Upravne mere“ otvoriti novu podrubriku pod nazivom „Market test“, u kojoj će ubuduće objavljivati obaveštenja o podnetim predlozima obaveza.

 

Objavljivanje predloga obaveza koje je stranka spremna dobrovoljno da preuzme radi otklanjanja mogućih povreda konkurencije predstavlja zakonsku obavezu Komisije, a svrha je da se zainteresovanim stranama pruži mogućnost da dostave svoje primedbe, stavove i mišljenja u vezi objavljenog predloga – market test.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST (Holcim/Lafarge)

Komisija za zaštitu konkurencije zaključkom broj 6/0-02-504/2014-5, od 21. avgusta 2014. godine, nastavila je postupak po službenoj dužnosti, koji je pokrenut na osnovu prijave koncentracije društva Holcim Ltd. iz Švajcarske, a zbog namere sticanja svih, a najmanje dve trećine akcija francuskog društva Lafarge S.A. U predstojećem postupku Komisija će ispitati da li nameravana koncentracija ispunjava uslove dozvoljenosti u smislu člana 19. Zakona o zaštiti konkurencije.

 
Oba učesnika prijavljene koncentracije prisutna su u Republici Srbiji preko svojih kontrolisanih društava. Holcim je vlasnik četiri, a Lafarge dva zavisna društva koja su registrovana i aktivna u Republici Srbiji. Navedena društva na našem nacionalnom tržištu su prisutna u nekoliko različitih aktivnosti (proizvodnja sivog cementa, proizvodnja agregata – šljunak, drobljeni kamen i pesak i proizvodnja betona). U odnosu na tu činjenicu i proizvodni profil povezanih društava sa učesnicima ove koncentracije, Komisija će analizirati trenutno stanje, kao i ono koje bi nastupilo nakon realizovanja ove koncentracije, na tržištima koja će biti definisana kao relevantna za predmetni postupak.

 

Komisija će tokom predstojećeg postupka, definisati oblast preklapanja poslovnih aktivnosti učesnika koncentracije u Republici Srbiji i izvršiti proveru navoda sadržanih u prijavi, a u vezi procenjenih tržišnih udela koje na svakom od tržišta relevantnih za ovaj postupak, imaju kako učesnici koncentracije, tako i njihovi najznačajniji konkurenti u svakom segmentu poslovanja.

 

U zakonom propisanom roku Komisija će okončati predmetni upravni postupak, doneti odgovarajuću odluku na osnovu svih utvrđenih i relevantnih činjenica i o tome u skladu sa prethodnom praksom obavestiti javnost.