19 « decembar « 2014 « Komisija za zaštitu konkurencije
Prekid postupka pokrenutog protiv Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija“, AD

Postupajući po inicijativama za ispitivanje povrede konkurencije iz člana 16. Zakona o zaštiti konkurencije, dostavljenih Komisiji za zaštitu konkurencije protiv Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija“, akcionarsko društvo, Beograd, vođen je postupak protiv navedenog društva, a radi utvrđivanja postojanja radnje zloupotrebe dominantnog položaja.

Postupak protiv East Media Group i privremena mera zabrane otuđenja

Komisija za zaštitu konkurencije, dana 27. novembra 2014. godine, donela je Zaključak br. 6/0-03-720/2014-1, kojim se pokreće postupak po službenoj dužnosti radi ispitivanja koncentracije koja nije odobrena u skladu sa Zakonom, a koja je prema osnovanoj pretpostavci nastala sticanjem neposredne zajedničke kontrole nad društvom „Politika novine i magazini“ d.o.o. iz Beograda, u čijem vršenju – po osnovu sticanja 50% udela u ovom društvu, učestvuje društvo „OOO East Media Group“ iz Ruske Federacije, sa registrovanim sedištem u Moskvi. Donetim Zaključkom pozvana su sva lica koja raspolažu podacima, ispravama, ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku, da iste neodložno dostave Komisiji.

Okončan postupak utvrđivanja povrede konkurencije – zloupotrebe dominantnog položaja od strane JKP „Pogrebne usluge“, Beograd

Komisija za zaštitu konkurencije je donela rešenje, kojim je utvrdila da je JKP „Pogrebne usluge“, Beograd, zloupotrebilo dominantan položaj odnosno izvršilo povredu konkurencije iz člana 16. Zakona o zaštiti konkurencije („Službeni glasnik RS“, br. 51/09 i 95/2013).

Navedeno javno preduzeće je ograničilo konkurenciju time što je nalaćivalo nepravičnu cenu troškova kontrole postavljanja spomenika na grobljima kojima upravlja ovo preduzeće. Korisnici grobnog mesta, kao potrošači, nisu imali mogućnost izbora, s obzirom na to da je postavljanje spomenika od strane kamenorezačkih radnji bilo omogućeno samo nakon uplate navedene obaveze, na koji način im je naneta šteta.