У току протекле недеље Комисија је покренула поступке за утврђивање постојања повреде конкуренције у вези са дистрибуцијом електронских цигарета и течности за електронске цигарете и на основу законских овлашћења, извршени су ненајављени увиђаји у просторијама странака на више локација на територији града Београда. Поступци су покренути због сумње да су учесници на тржишту закључили споразуме о утврђивању минималних цена у трговини на мало.

Ненајављени увиђај је изненадна контрола просторија, односно података, исправа и ствари које се налазе на том месту, о чему се обавештава странка, односно држалац простора и ствари у тренутку извођења увиђаја и на лицу места. Овај инструмент је изузетно ефикасан за откривање картелског договарања и других облика повреда конкуренције. Током спровођења ненајављених увиђаја, Комисија је имала пуну сарадњу учесника у поступку.

Резултат ефикасне политике спречавања повреда конкуренције је пре свега, корист потрошача, преко бољег избора, квалитета и нижих цена роба и услуга. Ефикасна политика заштите конкуренције омогућава и корист за конкуренте, јер се спречавањем картела и злоупотреба доминантног положаја стварају равноправни услови за све учеснике на тржишту.

Комисија у овом тренутку није у могућности да пружи више информација, како не би угрозила даље вођење поступака.