02 « mart « 2017 « Komisija za zaštitu konkurencije
Predstavnici Komisije na konferenciji RSJP i projekta PERFORM

kzk-ekofPredstavnici Komisije za zaštitu konkurencije, Marko Obradović, član Saveta Komisije i Jelena Grahovac, viši savetnik u Sektoru za ekonomske analize učestvovali su na konferenciji „Iskustva kreiranja javnih politika zasnovanih na podacima i činjenicama“.

Konferenciju je organizovao Republički sekretarijat za javne politike u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i projektom PERFORM, koji sprovodi predstavništvo Helvetas Swiss Intercooparation SRB.

Na konferenciji je bilo reči o neophodnosti sistemskih promena za uspostavljanje sistema kreiranja javnih politika zasnovanih na dokazima i činjenicama kao i o iskustvima i izazovima prilikom realizacije istraživanja u četiri pilot projekta. Korisnici ova četiri pilot projekta bili su: Komisija za zaštitu konkurencije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture.

Predstavnica Komisije, Jelena Grahovac, prezentovala je iskustva u radu na projektu „Analize stanja konkurencije na tržištu postprodajnih usluga (aftermarkets)“, kao i o implementaciji stečenih saznanja. Prezentacija je bila posvećena i najvećim poukama iz pilot projekata, koristima od istraživanja za potrebi kreiranja javnih politika za društvene nauke, istraživačke institute i državne institucije kao korisnike takvih istraživanja.

U zaključnoj reči su svi partneri u projektu naglasili visok kvalitet ostvarene saradnje tokom svih faza implementacije projekta, zadovoljstvo zbog učešća u projektu kao i potrebi da se nastavi sa sprovođenjem ovakvih i sličnih projekata, koji bi za cilj imali da donosioci odluka budu svesni vrednosti znanja i analiza u rešavanju problema.

Dan konkurencije 2017.

kzk-ekof