februar « 2017 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2017 » februar
Šef Kancelarije MMF u Srbiji posetio Komisiju

kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović primio je šefa Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijana Sosu (Sebastian Sosa).

Dr Obradović je gosta upoznao sa dosadašnjim aktivnostima, kao i planovima Komisije, a koje za cilj imaju unapređenje politike zaštite konkurencije u našoj zemlji. Tokom razgovora je zaključeno da obe institucije imaju važnu ulogu u unapređenju konkurentnosti naše zemlje i procesu restruktuiranja državnih i javnih preduzeća, posebno imajući u vidu postupke koje Komisija vodila protiv njih u cilju uspostavljanja efikasne konkurencije u sektorima u kojima posluju.

U okviru ovih tema, posebno je naglašena odgovornost javnih preduzeća u kontekstu prirodnih i zakonskih monopola koje imaju, a šef Kancelarije MMF-a ponudio je pomoć i saradnju Komisiji u tim domenima.

Posebno je razmatran odnos Komisije sa sektorskim regulatorima kao i interes da se sarađuje sa svim nadležnim organima i institucijama, a u cilju unapređenja privrednog ambijenta u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali i Marko Paunović, ekonomista u Kancelariji MMF-a u Srbiji, Marko Obradović, član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, kao i Nina Vasić, samostalni savetnik u Sektoru za domaću i međunarodnu saradnju Komisije

Potpisan Memorandum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Kragujevcu

kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije dr Miloje Obradović i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Petar Veselinović potpisali su Memorandum o saradnji Komisije za zaštitu konkurencije i Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Memorandum o saradnji definiše uspostavljanje stručne i edukativne saradnje ove dve institucije u oblasti politike konkurencije, kroz organizaciju seminara, gostujućih predavanja stručnjaka iz Komisije, zajedničkih tematskih radionica, formiranje programa studentskih praksi, zajedničke izdavačke delatnosti iz oblasti konkurencije.

Predsednik Komisije je, prilikom potpisivanja Memoranduma, istakao da uvođenje tržišne ekonomije treba da bude praćeno odgovarajućim znanjem o politici i pravu konkurencije kao glavnom pokretaču slobodnog tržišta, kao i temeljnim obrazovanjem ekonomista i pravnika o njihovom stvaranju i primeni.

Potpisani dokument će omogućiti zajednički rad na promociji politike zaštite konkurencije i podizanju svesti o njenom značaju, kao i uvođenje predmeta iz oblasti zaštite konkurencije, kao izborne opcije za studente na master studijama.