kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције била је домаћин делегације Федералне антимонополске службе Русије у тродневној студијској посети. Делегација ФАС-а коју су чиниле Берешнева Елена Владимировна – саветник у Сектору за контролу хемијске индустрије и агроиндустријског комплекса и Хаптаева Јулија Алексеевна – водећи стручњак Организационо – аналитичког одељења регионалне канцеларије ФАС у Бурјатији упознала се са организацијом и начином рада Комисије.

Током студијске посете одржан је низ предавања и радионица на којима су запослени у Комисији поделили искуства у раду на откривању повреда конкуренције, испитивању концентрација на тржишту и изради економских анализа. Посебно су презентовани случајеви поступака које је Комисија водила у претходом периоду који се односе на забрањене споразуме и злоупотребе доминантног положаја, као и њихов утицај на остваривање равноправних услова за све тржишне учесника на одређеном тржишту. Представљени су и случајеви испитних поступака које је у претходном периоду водио Сектор за испитивање концентрација, као и налази економских анализа, као и планови када су у питању активности Сектора за економске анализе.

Ово је друга студијска посета представника ФАС-а Комисији, а које се организују на основу Споразума о сарадњи који су Федерална антимонополска служба Руске Федерације и Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије потписале 2012. године. На основу поменутог Споразума раније су организовани семинари и обука у тренинг центру ФАС-а у Казању, где су учествовали запослени из Стручне службе Комисије, као и студијска посета и боравак руских колега претходне године у Србији.

Посета је оцењена као одличан вид билатералне сарадње институција надлежних за заштиту конкуренције и врло корисна у циљу размене искустава запослених у Комисији за заштиту конкуренције Републике Србије и Федералне антимонополске службе Руске Федерације.