kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije bila je domaćin delegacije Federalne antimonopolske službe Rusije u trodnevnoj studijskoj poseti. Delegacija FAS-a koju su činile Berešneva Elena Vladimirovna – savetnik u Sektoru za kontrolu hemijske industrije i agroindustrijskog kompleksa i Haptaeva Julija Alekseevna – vodeći stručnjak Organizaciono – analitičkog odeljenja regionalne kancelarije FAS u Burjatiji upoznala se sa organizacijom i načinom rada Komisije.

Tokom studijske posete održan je niz predavanja i radionica na kojima su zaposleni u Komisiji podelili iskustva u radu na otkrivanju povreda konkurencije, ispitivanju koncentracija na tržištu i izradi ekonomskih analiza. Posebno su prezentovani slučajevi postupaka koje je Komisija vodila u prethodom periodu koji se odnose na zabranjene sporazume i zloupotrebe dominantnog položaja, kao i njihov uticaj na ostvarivanje ravnopravnih uslova za sve tržišne učesnika na određenom tržištu. Predstavljeni su i slučajevi ispitnih postupaka koje je u prethodnom periodu vodio Sektor za ispitivanje koncentracija, kao i nalazi ekonomskih analiza, kao i planovi kada su u pitanju aktivnosti Sektora za ekonomske analize.

Ovo je druga studijska poseta predstavnika FAS-a Komisiji, a koje se organizuju na osnovu Sporazuma o saradnji koji su Federalna antimonopolska služba Ruske Federacije i Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije potpisale 2012. godine. Na osnovu pomenutog Sporazuma ranije su organizovani seminari i obuka u trening centru FAS-a u Kazanju, gde su učestvovali zaposleni iz Stručne službe Komisije, kao i studijska poseta i boravak ruskih kolega prethodne godine u Srbiji.

Poseta je ocenjena kao odličan vid bilateralne saradnje institucija nadležnih za zaštitu konkurencije i vrlo korisna u cilju razmene iskustava zaposlenih u Komisiji za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Federalne antimonopolske službe Ruske Federacije.