kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције учествовала је на међународној конференцији „Примени прописа о заштити конкуренције у Србији – статус и перспективе“ која je одржана у организацији адвокатске канцеларије ЦМС Београд, члана ЦМС групе, а у циљу постизања веће видљивости активности на промовисању политике заштите конкуренције.

Председник Комисије др Милоје Обрадовић одржао је уводно излагање, док су чланови Савета Комисије Чедомир Радојчић и др Вељко Милутиновић били панелисти на обе организоване сесије.

Конференција је била фокусирана на различита искуства у примени права конкуренције користећи примере из праксе из земље и Европе, о важности заштите права конкуренције.

Др Обрадовић представио је досадашње активности и планове Комисије за заштиту конкуренције, која користећи приступе и методе доступне у оквиру постојећих закона, интензивно ради на очувању конкуренције у складу са европским стандардима, по чему је и препозната као једна од најактивнијих комисија у региону.

Председник Комисије је подсетио и да је, у управо објављеном Извештају о напретку, Европска комисија оценила да је, у претходне две године, повећана имплементација Закона о заштити конкуренције, како по броју покренутих предмета, тако и по величини и значају компанија чијим активностима се бави Комисија за заштиту конкуренције.

Организоване две сесије конференције обухватили су теме јавно-правне и приватно правне имплементације.

На првом панелу, на коме је учествовао члан Савета Комисије Чедомир Радојчић, расправљало се о откривању и праћењу повреда конкуренције, затим о линијенси (leniency) програмима, као и о ненајављеним увиђајима.

У фокусу другог панела, са темом приватно-правне имплементације, као кључно је постављено питање – која је вероватноћа да тужбе за накнаду штете постану реална могућност у Србији и шта треба променити у постојећем правном оквиру заштите конкуренције. На овој сесији је, испред Комисије, учествовао члан Савета др Вељко Милутиновић.

На конференцији су учествовали и Николас Банашевић из Директората за конкуренцију Европске комисије, као и др Харалд Каленберг – партнер у адвокатској канцеларији ЦМС из Штутгарта, иначе руководилац ЦМС групе за право заштите конкуренције.

Општи закључак учесника Конференције је да је у Србији начињен велики помак на пољу заштите конкуренције, посебно по питању ефикасности поступака и развијању свести о значају ове теме. Такође је константовано и да још постоји простор за напредак, посебно у области тужбе за накнаду штете која је компанијама и потрошачима проузрокована повредом конкуренције.