mart « 2018 « Komisija za zaštitu konkurencije
Komisija pokrenula postupak protiv SBB-a

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je, po službenoj dužnosti, postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv SERBIA BROADBAND – SRPSKE KABLOVSKE MREŽE DOO BEOGRAD, a radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, u smislu člana 16. Zakona o zaštiti konkurencije.

Analizom izveštaja o izvršavanju uslova određenih rešenjem Komisije broj 6/0-03-01/2017-26 od 13.03.2017. godine društvu SBB, kojim je uslovno odobreno sprovođenje koncentracije koja nastaje sticanjem kontrole društva SBB nad privrednim društvom Interaktivne kablovske objedinjene mreže – I.KOM d.o.o, Komisija je došla do saznanja da je društvo SBB, 1. januara 2018. godine povećalo naknadu za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije za 100,00 dinara, odnosno na 1.395,00 dinara.

Kako društvo SBB nije pružilo dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije u iznosu od 1.395,00 dinara, Komisija će u skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti konkurencije („Službeni glasnik RS“, br. 51/2009 i 95/2013 – u daljem tekstu: Zakon) utvrditi činjenično stanje, odnosno utvrditi da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu ul. Savska br. 25, Beograd.

Dan konkurencije 2018.

DK-2018-save-the-date-web

Panel o konkurenciji na Kopaonik biznis forumu

kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović učestvovao je na Kopaonik biznis forumu 2018 – na panelu „Poštovanje antimonopolske regulative: U čemu kompanije greše i kako to sprečiti?“.

Učesnici panela posvećenog unapređenju politike zaštite konkurencije, osim dr Obradovića, bili su i prof. dr Miroljub Labus, (Pravni fakultet u Beogradu), Ana Tozzi, (Savet stranih investitora) i Dragan Lupšić, (Coca-Cola), a skup je moderirao prof. dr Dragan Lončar (Ekonomski fakultet u Beogradu).

Predsednik dr Obradović naglasio je da je za efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije ključno postojanje kvalitetnog zakonodavnog okvira, kao i institucionalna nezavisnost tela za zaštitu konkurencije. Ne manje važno, smatra dr Obradović, je i dosledno sprovođenje zakona.

„Naš cilj je kreiranje konkurentskog tržišta, na kome će učesnici povećavati svoju produktivnost, inovativnost i investicije, što za rezultat ima ekonomski napredak, dobrobit društva i korist za potrošače. Zato Komisija, kao svoju ključnu misiju, vidi dalje povećanje uticaja politike zaštite konkurencije na ekonomiju“ naglasio je predsednik Komisije.

Dr Obradović istakao je i da će se Komisija, u narednom periodu, usredsrediti na još intenzivniju regionalnu saradnju i najavio skoro osnivanje Foruma za zaštitu konkurencije zemalja zapadnog Balkana, čije bi sedište bilo u Beogradu. Ovaj projekat Komisija sprovodi pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj, a uz podršku Evropske komisije.

„Šta očekujemo u budućnosti: tradiciju – da nastavimo dosadašnjim putem, poverenje – da ga svojim radom stičemo i dalje, transparentnost – kroz dosledno sprovođenje u postupcima, pravnu sigurnost za učesnike na tržištu ali i Komisiju kao i organski rast i jačanje institucije“ rekao je, tokom panela, predsednik dr Obradović.

kzk-ekofAna Tozzi istakla je da je važno stvarati fer tržišnu utakmicu. „Ova država ulazi u EU, privreda treba da bude u mogućnosti da izdrži konkurentski pritisak, a da bi izdržali, morate da imate kompaniju koja radi na zdravim osnovama“ zaključila je na panelu Tozzi.

Prof. dr Labus podsetio je da je Srbija, ne tako davno, bila van tržišnih tokova. Zato kao ključni zadatak politike zaštite konkurencije danas vidi sprečavanje zloupotrebe dominantnog položaja u svim sektorima privrede.

Dragan Lupšić je, tokom panela naglasio važnost edukacije svih tržišnih učesnika po pitanjima politike zaštite konkurencije.

kzk-ekofPanelu posvećenom politici zaštite konkurencije prisustvovao je veliki broj učesnika Biznis foruma, predstavnika akademske i stručne javnosti, kompanija i advokatskih kancelarija.

Komisiju su na ovogodišnjem Biznis forumu predstavljali i članovi Saveta Mirjana Mišković Vukašinović i Marko Obradović, rukovodilac Sektora za ekonomske analize dr Siniša Milošević i specijalni savetnik u Sektoru za ispitivanje koncentracija Gordana Lukić.

Komisija i ove godine dobitnik posebnog priznanja Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) i Svetske banke

kzk-ekofNa konkursu „Zastupanje politike konkurencije 2017 – 2018: Premošćavanje jaza kroz zastupanje politike konkurencije: mikroekonomske politike, makroekonomske implikacije“ (The 2017 – 2018 Competition Advocacy Contest: Closing the gap through competition advocacy: microeconomic policies, macroeconomic implications) koji tradicionalno raspisuju Međunarodna mreža za konkurenciju (ICN) i Svetska banka (WBG), Komisija za zaštitu konkurencije dobila je posebno priznanje.

Priznanje je dobijeno u konkurenciji od preko 50 radova iz 30 jurisdikcija širom sveta, u četiri kategorije. Radovi su bili ocenjivani od strane žirija, čiji su članovi ugledni stručnjaci za pitanja konkurencije Svetske banke (WBG) i Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN).

Članak, čiji su autori Sunčica Đorđević, viši savetnik, Miki Vidaković, samostalni savetnik i Maja Dobrić, savetnik – svi iz Sektora za utvrđivanje povreda konkurencije Komisije za zaštitu konkurencije takmičio se u okviru kategorije – „Stvaranje tržišta za razvoj privatnog sektora“.

Nagrađeni radovi će biti publikovani, a svečano uručenje priznanja biće organizovano na Godišnjoj konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) koja se ove godine održava u Indiji. Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je jedna od preko 140 članica Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN).

Ovaj konkurs, koji se raspisuje svake godine, ima za cilj da istakne ključnu ulogu tela za zaštitu konkurencije u promovisanju politike zaštite konkurencije kroz predstavljanje uspešnih primera zastupanja politike konkurencije (Competetion Advocacy). Komisija je i prošle godine dobila ovo priznanje na konkursu u kategoriji – „Sprovođenje strategija zastupanja na različitim nivoima (regionalnom, nacionalnom, subnacionalnim / širem ekonomskom i specifičnom sektorskom)“.

Činjenica da Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije, drugu godinu za redom, dobija priznanje za ostvarene aktivnosti javnog zastupanja politike zaštite konkurencije govori o njenoj istinskoj posvećenosti razvijanju svesti o važnosti zaštite konkurencije.

Link:http://www.worldbank.org/en/events/2017/11/08/the-2017—2018-competition-advocacy-contest#04.