kzk-ekofNa konkursu „Zastupanje politike konkurencije 2017 – 2018: Premošćavanje jaza kroz zastupanje politike konkurencije: mikroekonomske politike, makroekonomske implikacije“ (The 2017 – 2018 Competition Advocacy Contest: Closing the gap through competition advocacy: microeconomic policies, macroeconomic implications) koji tradicionalno raspisuju Međunarodna mreža za konkurenciju (ICN) i Svetska banka (WBG), Komisija za zaštitu konkurencije dobila je posebno priznanje.

Priznanje je dobijeno u konkurenciji od preko 50 radova iz 30 jurisdikcija širom sveta, u četiri kategorije. Radovi su bili ocenjivani od strane žirija, čiji su članovi ugledni stručnjaci za pitanja konkurencije Svetske banke (WBG) i Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN).

Članak, čiji su autori Sunčica Đorđević, viši savetnik, Miki Vidaković, samostalni savetnik i Maja Dobrić, savetnik – svi iz Sektora za utvrđivanje povreda konkurencije Komisije za zaštitu konkurencije takmičio se u okviru kategorije – „Stvaranje tržišta za razvoj privatnog sektora“.

Nagrađeni radovi će biti publikovani, a svečano uručenje priznanja biće organizovano na Godišnjoj konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) koja se ove godine održava u Indiji. Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je jedna od preko 140 članica Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN).

Ovaj konkurs, koji se raspisuje svake godine, ima za cilj da istakne ključnu ulogu tela za zaštitu konkurencije u promovisanju politike zaštite konkurencije kroz predstavljanje uspešnih primera zastupanja politike konkurencije (Competetion Advocacy). Komisija je i prošle godine dobila ovo priznanje na konkursu u kategoriji – „Sprovođenje strategija zastupanja na različitim nivoima (regionalnom, nacionalnom, subnacionalnim / širem ekonomskom i specifičnom sektorskom)“.

Činjenica da Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije, drugu godinu za redom, dobija priznanje za ostvarene aktivnosti javnog zastupanja politike zaštite konkurencije govori o njenoj istinskoj posvećenosti razvijanju svesti o važnosti zaštite konkurencije.

Link:http://www.worldbank.org/en/events/2017/11/08/the-2017—2018-competition-advocacy-contest#04.