март « 2018 « Комисија за заштиту конкуренције
Комисија покренула поступак против СББ-a

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције покренула је, по службеној дужности, поступак испитивања повреде конкуренције против SERBIA BROADBAND – SRPSKE KABLOVSKE MREŽE DOO BEOGRAD, а ради утврђивања постојања злоупотребе доминантног положаја, у смислу члана 16. Закона о заштити конкуренције.

Анализом извештаја о извршавању услова одређених решењем Комисије број 6/0-03-01/2017-26 од 13.03.2017. године друштву СББ, којим је условно одобрено спровођење концентрације која настаје стицањем контроле друштва СББ над привредним друштвом Interaktivne kablovske objedinjene mreže – I.KOM d.o.o, Комисија је дошла до сазнања да је друштво СББ, 1. јануара 2018. године повећало накнаду за месечно одржавање кабловског дистрибуционог система и праћење кабловске телевизије за 100,00 динара, односно на 1.395,00 динара.

Како друштво СББ није пружило довољно доказа о трошковној оправданости висине накнаде за месечно одржавање кабловског дистрибуционог система и праћење кабловске телевизије у износу од 1.395,00 динара, Комисија ће у складу са чланом 41. Закона о заштити конкуренције („Службени гласник РС“, бр. 51/2009 и 95/2013 – у даљем тексту: Закон) утврдити чињенично стање, односно утврдити да ли је цена за предметну услугу утврђена у износу који је неправично висок, што може водити експлоатацији корисника ове услуге.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу бити од значаја за утврђивање чињеничног стања у овом поступку да исте доставе Комисији за заштиту конкуренције на адресу ул. Савска бр. 25, Београд.

Дан конкуренције 2018.

DK-2018-save-the-date-web

Пaнел о конкуренцији на Копаоник бизнис форуму

kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић учествовао је на Копаоник бизнис форуму 2018 – на панелу „Поштовање антимонополске регулативе: У чему компаније греше и како то спречити?“.

Учесници панела посвећеног унапређењу политике заштите конкуренције, осим др Обрадовића, били су и проф. др Мирољуб Лабус, (Правни факултет у Београду), Ана Tozzi, (Савет страних инвеститора) и Драган Лупшић, (Coca-Cola), а скуп је модерирао проф. др Драган Лончар (Економски факултет у Београду).

Председник др Обрадовић нагласио је да је за ефикасно спровођење политике заштите конкуренције кључно постојање квалитетног законодавног оквира, као и институционална независност тела за заштиту конкуренције. Не мање важно, сматра др Обрадовић, је и доследно спровођење закона.

„Наш циљ је креирање конкурентског тржишта, на коме ће учесници повећавати своју продуктивност, иновативност и инвестиције, што за резултат има економски напредак, добробит друштва и корист за потрошаче. Зато Комисија, као своју кључну мисију, види даље повећање утицаја политике заштите конкуренције на економију“ нагласио је председник Комисије.

Др Обрадовић истакао је и да ће се Комисија, у наредном периоду, усредсредити на још интензивнију регионалну сарадњу и најавио скоро оснивање Форума за заштиту конкуренције земаља западног Балкана, чије би седиште било у Београду. Овај пројекат Комисија спроводи под покровитељством Европске банке за обнову и развој, а уз подршку Европске комисије.

„Шта очекујемо у будућности: традицију – да наставимо досадашњим путем, поверење – да га својим радом стичемо и даље, транспарентност – кроз доследно спровођење у поступцима, правну сигурност за учеснике на тржишту али и Комисију као и органски раст и јачање институције“ рекао је, током панела, председник др Обрадовић.

kzk-ekofАна Tozzi истакла је да је важно стварати фер тржишну утакмицу. „Ова држава улази у ЕУ, привреда треба да буде у могућности да издржи конкурентски притисак, а да би издржали, морате да имате компанију која ради на здравим основама“ закључила је на панелу Tozzi.

Проф. др Лабус подсетио је да је Србија, не тако давно, била ван тржишних токова. Зато као кључни задатак политике заштите конкуренције данас види спречавање злоупотребе доминантног положаја у свим секторима привреде.

Драган Лупшић је, током панела нагласио важност едукације свих тржишних учесника по питањима политике заштите конкуренције.

kzk-ekofПанелу посвећеном политици заштите конкуренције присуствовао је велики број учесника Бизнис форума, представника академске и стручне јавности, компанија и адвокатских канцеларија.

Комисију су на овогодишњем Бизнис форуму представљали и чланови Савета Мирјана Мишковић Вукашиновић и Марко Обрадовић, руководилац Сектора за економске анализе др Синиша Милошевић и специјални саветник у Сектору за испитивање концентрација Гордана Лукић.

Комисија и ове године добитник посебног признања Међународне мреже за конкуренцију (ICN) и Светске банке

kzk-ekofНа конкурсу „Заступање политике конкуренције 2017 – 2018: Премошћавање јаза кроз заступање политике конкуренције: микроекономске политике, макроекономске импликације“ (The 2017 – 2018 Competition Advocacy Contest: Closing the gap through competition advocacy: microeconomic policies, macroeconomic implications) који традиционално расписују Међународна мрежа за конкуренцију (ICN) и Светска банка (WBG), Комисија за заштиту конкуренције добила је посебно признање.

Признање је добијено у конкуренцији од преко 50 радова из 30 јурисдикција широм света, у четири категорије. Радови су били оцењивани од стране жирија, чији су чланови угледни стручњаци за питања конкуренције Светске банке (WBG) и Међународне мреже за конкуренцију (ICN).

Чланак, чији су аутори Сунчица Ђорђевић, виши саветник, Мики Видаковић, самостални саветник и Маја Добрић, саветник – сви из Сектора за утврђивање повреда конкуренције Комисије за заштиту конкуренције такмичио се у оквиру категорије – „Стварање тржишта за развој приватног сектора“.

Награђени радови ће бити публиковани, а свечано уручење признања биће организовано на Годишњој конференцији Међународне мреже за конкуренцију (ICN) која се ове године одржава у Индији. Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије је једна од преко 140 чланица Међународне мреже за конкуренцију (ICN).

Овај конкурс, који се расписује сваке године, има за циљ да истакне кључну улогу тела за заштиту конкуренције у промовисању политике заштите конкуренције кроз представљање успешних примера заступања политике конкуренције (Competetion Advocacy). Комисија је и прошле године добила ово признање на конкурсу у категорији – „Спровођење стратегија заступања на различитим нивоима (регионалном, националном, субнационалним / ширем економском и специфичном секторском)“.

Чињеница да Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије, другу годину за редом, добија признање за остварене активности јавног заступања политике заштите конкуренције говори о њеној истинској посвећености развијању свести о важности заштите конкуренције.

Линк:http://www.worldbank.org/en/events/2017/11/08/the-2017—2018-competition-advocacy-contest#04.