kzkPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, učestvovao je, zajedno sa saradnicom Marijom Antić, na 18. zasedanju Međuvladine grupe eksperata za pravo i politiku konkurencije Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju – UNCTAD u Ženevi.

Tokom zasedanja grupe, usvojen je dokument „Rukovodeća načela i procedure prema UN setu principa i pravila konkurencije“, koji je izrađen na inicijativu Federalne antimonopolske komisije Ruske federacije – FAS, u saradnji sa telima za zaštitu konkurencije Japana, SAD, Mađarske, Nemačke, Hrvatske, Italije i Austrije. Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije takođe je, u prethodnom periodu intenzivno radila, sa kolegama iz drugih tela na konačnoj verziji ovog dokumenta, a koji bi trebao da doprinese većoj efikasnosti tela za zaštitu konkurencije u pronalaženju najboljih zajedničkih rešenja u suzbijanju antimonopolskog ponašanja.

Dr Obradović je, tokom zasedanja, održao brojne bilateralne razgovore sa čelnicima tela za zaštitu konkurencije širom sveta, sa ciljem razmene iskustva na uspostavljanju mehanizama za što kvalitetniji rad na obezbeđivanju ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu. Zajednički je zaključeno da je jedan od najvećih izazova usklađivanje politike i prava zaštite konkurencije u sve zastupljenijoj digitalizaciji, kao i da borba protiv antikonkurencijskog ponašanja tržišnih učesnika sve manje ima nacionalne granice, te da se u tom smislu mora pojačati međunarodna saradnja u ovoj oblasti.

Na 18. zasedanju Međuvladine grupe eksperata za pravo i politiku konkurencije učestvovali su čelni ljudi preko 50 tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, predstavnici međunarodne akademske zajednice i institucija, međudržavnih organizacija i slično.